Ők tervezhetik a szegedi lézerközpont berendezéseit

lézer

A közlemény szerint a Sylos 1 lézerberendezés értéke 1,25 milliárd forint, a kivitelező a litván UAB Ekspla és az UAB Moksline-gamybine firma Šviesos konversija konzorcium. Osvay Károly, az ELI-ALPS kutatási technológiai igazgatója a közlemény szerint közölte, az új lézerrendszer a jelenleg működő berendezéseknél négyszer nagyobb, 4 terawatt csúcsteljesítményű impulzusok előállítására lesz képes. A berendezés nem a hagyományos lézererősítés elvén, hanem az optikai parametrikus erősítésen alapul, amellyel kapcsolatban a vilniusi egyetemen évtizedek óta világszínvonalú kutatás folyik. A közlemény szerint a beruházásról tartott vilniusi sajtótájékoztatón Lehrner Lóránt, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, bízik benne, hogy a szegedi lézeres kutatóközpont megépítése húzóerőként hat Magyarország műszaki-tudományos fejlődésére, a háttéripar versenyképességére, erősíteni fogja a régió gazdaságát. A nemzetközi tudományos élet egyik központjává válva a beruházás hozzájárul a külföldi szakemberek Szegedre vonzásához, és magyar kutatók hazatelepüléséhez – mondta.

Szegeden az EU tudományos nagyberuházásainak egyikeként olyan lézereken alapuló, egyedülálló európai kutatóintézet épül, amelyben az előállított lézerimpulzusok és az ezeken alapuló további fényforrások a nemzetközi tudományos közösség rendelkezésére állnak. A berendezés várhatóan nemcsak az ultragyors fizikai alapfolyamatok, de a biológiai-, orvosi- és anyagtudományok terén is kiemelkedő kutatási eredmények elérését teszi elérhetővé. 
A kutatóközpont a tervek szerint 2015 végére épül fel. Eddigre már elkészül a lézertechnológia beépítésének egy része is, és indulhat a kutatói munka. A lézertechnológia fejlesztése tovább folytatódik egészen 2018-ig. A központ megvalósításának első fázisára 36,9 milliárd forint áll rendelkezésre, amelynek 85 százalékát az EU strukturális alapja biztosítja.

Kapcsolódó cikkek