fotó: pixabay.com

Már készül a mesterséges intelligenciával foglalkozó akcióterv

Már készül a mesterséges intelligenciával foglalkozó akcióterv

Már ősszel el is készülhet. Erről beszélt a Magyar Hírlapnak Jakab Roland, a Mesterséges Intelligencia Koalíció elnöke, az Ericsson Magyarország ügyvezető igazgatója.

Egy hétfőn megjelent interjúban kijelentette, hogy az előttünk álló időszakban, amelyet a mesterséges intelligencia utal,

“egy ország versenyképessége nagyban fog függni a nemzeti adatvagyon hatékony hasznosításától. Ezért ki kell alakítani a megfelelő szabályozási környezetet”

– tette hozzá.

fotó: pixabay.com

Az akcióterv részleteiről annyit árult el, hogy szükség lesz egy olyan keretrendszerre, amelynek segítségével szabályozott és gördülékeny módon tudnak együttműködni a piaci szereplők a kutatóintézetektől az üzleti szférán át az egyetemekig, illetve az állami szektorig. A társadalmi érzékenyítésre szintén nagy hangsúlyt fektetnek, mert alapvető szempont, hogy minél szélesebb körben ismertté váljanak a szóban forgó technológia gazdasági és társadalmi átalakulásra gyakorolt hatásai.

Készítenek egy MI-térképet is, amelyen beazonosítják a területen tevékenykedő szereplőket.

Jakab Roland elmondta, hogy több európai uniós tagországban – köztük Németországban és Franciaországban – már készült MI-stratégia, de számos tagállamban még nyoma sincs ilyen dokumentumnak.

Kapcsolódó cikkek