Többet kapnak a tehetséges fiatalok

Megemelték a Nemzeti Tehetség Program legsikeresebb pályázatainak keretösszegét, így az idén 4,4 milliárd forint jut a tehetséggondozásra. Ezt közölte a fiatalokért felelős helyettes államtitkár csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Rácz Zsófia emlékeztetett, a Nemzeti Tehetség Programot 2008-ban húsz évre ötpárti konszenzussal fogadta el a parlament, a program célja, hogy felkutassa és egy életen át támogassa a tehetséges fiatalokat.

“A kormány a tehetségeknek nyújtott támogatásra nem kiadásként, hanem befektetésként tekint”

– hangsúlyozta.

Elmondta, a pályázatok egy részére – például a Nemzet Fiatal Tehetségeiért és a Stipendium Peregrinum ösztöndíjra – a tehetséges fiatalok közvetlenül maguk jelentkezhetnek, de vannak olyan kiírások, amelyekre tehetséggondozó szervezetek, pedagógusok pályázhatnak.

“A tehetségeket nem elég felfedezni, folyamatosan segíteni kell őket az úton, ezért jó, ha vannak mellettük mentorok, támogatók”

– mutatott rá.

Ismertetése szerint Bonis Bona-díjjal ismerik el a tehetséggondozó és -segítő pedagógusokat, valamint Tehetségbarát önkormányzat-díjban részesítik azokat az önkormányzatokat, amelyek alapfeladataik ellátásán túl figyelmet fordítanak a tehetséggondozásra is.

Kapcsolódó cikkek