illusztráció

Újabb döglött aktát sikerült lezárnia a Kiemelt ügyek osztályának

Újabb döglött aktát sikerült lezárnia a Kiemelt ügyek osztályának

Tizenkét évvel ezelőtti rablógyilkosság gyanúsítottjait fogta el a rendőrség. Egyikük beismerte, hogy egy rokonával együtt rátámadtak még 2008 novemberében a Jász-Nagykun Szolnok megyei Csépán egy 79 éves asszonyra, aki belehalt a bántalmazásba. Erről beszélt a Készenléti Rendőrség kiemelt ügyeket felderítő főosztályának vezetője keddi online sajtótájékoztatóján.

Petőfi Attila közölte,az ügyben a Jász-Nagykun Megyei Rendőr-főkapitányság indított nyomozást ismeretlen tettes ellen, miután november 20-ára virradóra holtan találtak egy idős asszonyt, akit bántalmaztak és elvitték az értékeit. Akkor kiterjesztett helyszíni szemlét folytattak, sikerült a korabeli technikával olyan nyomokat és anyagmaradványokat rögzíteni, amelyekkel még most, 12 évvel később is azonosítani tudták az elkövetőket.

A rendőrség egy 39 éves öcsödi férfit gyanúsított meg a bűncselekmény elkövetésével, aki bevallotta, hogy 36 éves rokonával követte el a bűncselekményt. Utóbbi megtagadta a vallomástételt.

“Az orvosszakértői megállapítások alapján az áldozat életveszélyes, halálát okozó sérüléseket szenvedett”

– mondta Petőfi Attila, majd hozzátette,

a nőt az egész testén bántalmazták, a fejét is ütötték, ami koponya alatti vérzést okozott, fojtogatták. Végül ez vezetett a halálához.

A rendőrök akkor az 1600 lakosú település szinte valamennyi lakosát meghallgatták, de ez sem vezetett eredményre, és a nyomozást két évvel később felfüggesztették. A kiemelt ügyek főosztálya idén vette elő az ügyet, sikerült olyan genetikai nyomokat felfedezniük az áldozat felső ruházatán, amiből genetikai profilt tudtak felállítani Feltételezték, hogy ha nem a településen, akkor annak környezetében lakhat az elkövető vagy az elkövetők, ezért a környékbeli településeken élő, korábban élet vagy vagyon elleni bűncselekményeket elkövetőket vették “górcső alá” – mondta a vezérőrnagy. Hozzátette, így sikerült azonosítani a most 39 éves B. Károly öcsödi lakost, akit elfogtak és őrizetbe vettek még múlt szerdán. A férfi először megtagadta a vallomástételt, de másnap – ahogy Petőfi Attila fogalmazott – egy jól megválasztott kihallgatási taktikának köszönhetően feltáró vallomást tett.

A férfi elmondta, a szintén Öcsödön élő távoli rokonával együtt szemelték ki a sértett otthonát, és abban állapodtak meg, hogy egy éjszaka rátámadnak az asszonyra.

Autóval mentek a településre, de a házat gyalog közelítették meg, átugrottak a kerítésen, betörték az ablaküveget és még a telefon légkábelét is elvágták. Sapka volt rajtuk, arcukat sállal takarták, gumi- és munkáskesztyűt viseltek. A zajokra felébredő sértettet felváltva testszerte ütlegelték, és értékeiről faggatták.

“Végül két gyűrűvel és az áldozat füléből kitépett fülbevalóval távoztak, az idős asszonyt holtan hagyták hátra”

– mondta Petőfi Attila.

A beismerő vallomást követően elfogták a jelenleg 36 éves F. Istvánt is, ő azonban megtagadta a vallomástételt.

Az összebeszélés és a bizonyítékok esetleges megsemmisítésének veszélyére hivatkozva a rendőrség javaslatot tett az ügyészségnek a két férfi letartóztatására, az ügyészség ezzel egyetértett és javaslatára a Szolnoki Városi és Járási Bíróság elrendelte a kényszerintézkedést a két gyanúsítottal szemben.

B. Károly korábban vagyon elleni bűncselekmény miatt volt büntetve.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, a rögzített nyomok kiterjedt, alapos és 2020 technikai szintjének megfelelő vizsgálata csak most történhetett meg, ennek alapján tudták azonosítani B. Károlyt.

Kapcsolódó cikkek