fotó: pixabay.com

Ha ilyen tünetei vannak, minél hamarabb forduljon orvoshoz

Ha ilyen tünetei vannak, minél hamarabb forduljon orvoshoz

A Bechterew-kór elnevezésű gyulladásos gerincbetegség főként a 40 év alatti férfiakat sújtja, és munkaképtelenséghez vezethet. Erről beszélt Mihola Dóra reumatológus szakorvos az M1 aktuális csatornán vasárnap. Ahogy az összes komoly betegség esetében, ezt is jó ha időben felismeri az ember. Mutatjuk, mik a tünetei.

A betegség első tünete a rendszeres hajnali derékfájdalom, amely idővel mozgáskorlátozottsághoz, légzési nehézségekhez és végül akár munkaképtelenséghez is vezethet. Kockázati tényező részben egy bizonyos gén, részben pedig egyszerű emésztőrendszeri vagy húgyúti gyulladás, amely átterjed a gerincre – ismertette a szakember.

A gyulladás csontosodást indít el, a csigolyák között csontos hidak képződhetnek, amelyek idővel megnehezíti a lehajlást, fordulást. Tüneteit már az ókorban leírták, ismert olyan fáraó, aki feltehetően ebben a betegségben szenvedett.

A betegséget névadója, Pavlov kortársa, a 19-20. század fordulóján élt orosz orvos, Vlagyimir Bechterew azonosította. Gyógyítása részben a gyulladás csökkentésével, részben speciális gyógytornával történik. A Bechterew-kór hozzávetőleg a népesség fél százalékát sújtja – mondta Mihola Dóra.

Kapcsolódó cikkek