Demokratikus Koalíció: az egészségügy tetszhalott állapotban van

Demokratikus Koalíció: az egészségügy tetszhalott állapotban van

A koronavírus-járvány miatt kialakult leállás után a magyar egészségügy nem indult újra, az ágazat tetszhalott állapotban van. Erről beszélt Varga Zoltán parlamenti képviselő pártja szerdai, a magyar egészségügy napja alkalmából tartott online sajtótájékoztatóján.

A politikus, a Népszava összegzését idézve, azt mondta, hogy az “úgynevezett újraindulás óta” 98 új várólista született az egészségügyben.

A népjóléti bizottság tagja emlékeztetett arra, hogy pártja a költségvetési vitában az egészségügyi dolgozók bérének megduplázását és a kórházak költségvetésének emelését kérte a kormánytól, de a javaslatait elutasították.

Komáromi Zoltán, a párt egészségügyi szakpolitikusa annak a májusi országos, reprezentatív koronavírus-szűrővizsgálatnak az eredményeit elemezte, amelyeket Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem (SE) rektora szerdán ismertetett. A klinikai járványelemző munkacsoport vezetője azt jelentette be, hogy a 10 575 PCR-tesztből három lett pozitív a csaknem 18 ezer ember bevonásával végzett vizsgálaton.

A PCR-teszttel igazolt aktív fertőzöttek aránya 0,029 százalék, a fertőzöttek becsült száma a vizsgálat idején 2421 volt. A mintát adók közül 70 szeropozitív esetet találtak, ez alapján a magyar lakosság 0,68 százaléka, 56 439 ember eshetett át a fertőzésen május 16-áig.

Komáromi Zoltán erre reagálva azt mondta, hogy ezek a számok “hiteltelenné és gyávává teszik” az egészségüggyel foglalkozó kormányzati szerveket.
A felmérésből kiderül, hogy nagyságrendileg 56 ezren estek át a fertőzésen, ezzel szemben a kormányzati számok 4157 megbetegedésről beszélnek. Ugyanígy kell elhinni, hogy csak 586 beteg halt meg az elmúlt három hónapban koronavírus-fertőzés következtében? – tette fel a kérdést a háziorvos.

“Ezek a számok gyakorlatilag mindenkiben kétségeket és félelmeket keltenek, aki egy kicsit utána gondol ennek a dolognak”

– fogalmazott.

Egészségügyi dolgozók nélkül nem lehet egészségügyet csinálni, a betöltetlen háziorvosi praxisok száma azonban havi 30-40-nel nő, és nem látszik az utánpótlás – hangsúlyozta.

A Népszavában ismertetett várólisták azt jelzik, hogy az elmúlt három-négy hétben 98 helyen alakult ki olyan szituáció, amelyben az ellátásra jelentkezőknek 60 napnál többet kell várniuk – mutatott rá.

“A kormánynak oda kell figyelnie arra, hogy egy újabb veszélyhelyzet kezd kialakulni, a várólisták hosszának csökkentésére ezért heteken belül tízmilliárd forintot kell fordítani”

– mondta.

Kapcsolódó cikkek