Ezt gondolják Gyurcsány Ferenc pártjában a pedagógusok új életpályamodelljéről

Ezt gondolják Gyurcsány Ferenc pártjában a pedagógusok új életpályamodelljéről

A pedagógusok új életpályamodelljéről szóló törvényjavaslat visszavonására szólítottak fel a Demokratikus Koalíció képviselői szombaton, online sajtótájékoztatón.

A péntekről szombat reggelbe áthúzódó parlamenti vita alatt felvett, de csak annak lezárása után levetített felvételen Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese hangsúlyozta, mindent elkövettek, hogy ismertessék a pedagógusok és az oktatással foglalkozó szakemberek érveit, képviseljék a szülők és diákok érdekeit. Hozzátette, a vita folyamán 11 DK-s képviselő 28 hozzászólást tett, hozzászólásaik összesített ideje megközelítette a négy órát.

A politikus úgy foglalta össze véleményét, hogy a javaslat kizárólag az oktatás ellenőrzését, a pedagógusok kontrollját és “rabszolgasorba taszítását” szolgálja.

Barkóczi Balázs, a DK szóvivője, aki az indítványt folyamatosan “bosszútörvénynek” nevezte, kijelentette, hogy a javaslatot nem puszta ellenzékiségből utasítják el, hanem azért, mert az nem szolgálja a magyar közoktatás megújítását. Már 16 000 pedagógus és 14 000, a nevelési-oktatási munkát közvetlenül segítő munkatárs hiányzik a rendszerből, a pedagógusfizetések elértéktelenednek, a kormány pedig “hazug módon Brüsszelre mutogat” – fogalmazott a képviselő. A DK a vitában elmondta, hogy mi a baj a pedagógusok áthelyezésével, mi a baj a meghosszabbított felmentési idővel, mi a baj azzal, hogy jogosultságokat vesznek át tőlük, amit a “politikai komisszárként” működő tankerületvezetőknek adnak ki – sorolta problémáikat a képviselő.

Barkóczi Balázs összegzésként kijelentette, hogy a törvényjavaslat nem szolgálja sem a tanárok, sem a diákok, sem a szülők érdekeit, ezért a DK szerint azt vissza kell vonni és érdemi párbeszédet kell kezdeményezni a közoktatás megújításáról.

Kapcsolódó cikkek