A DK 3400 milliárd forintot csoportosítana át a jövő évi büdzsében

A DK 3400 milliárd forintot csoportosítana át a jövő évi büdzsében

A Demokratikus Koalíció (DK) indítványozza, hogy a jövő évi költségvetési javaslatban csoportosítsanak át 3400 milliárd forintot bér- és nyugdíjemelésre, rezsitámogatásra, valamint a városok és falvak fejlesztésére. Erről beszélt szerdai, online sajtótájékoztatóján a párt alelnöke.

Varju László, aki saját módosítócsomagjukat a “béremelések költségvetésének” nevezte, elmondta, hogy 1325 milliárd forintot fordítanának az áremelések okozta megélhetési válság felszámolására. Hozzátette, jelentősen megemelnék a pedagógusok és a szociális dolgozók bérét, valamint létszámfejlesztést hajtanának végre az oktatásban és az egészségügyben.

A politikus közölte, hogy hatszáz milliárd forintnyi pluszforrást adnának egy, az infláció mértékét jelentősen meghaladó nyugdíjemelésre és egy egyszeri, visszamenőleges nyugdíjkiegészítésre.

A képviselő arról is beszélt, hogy Demokratikus Koalíció 341 milliárd forintból megduplázná a családi pótlékot, valamint növelné az önkormányzatok szociális és gyermekvédelmi támogatását. A DK javasolja, hogy öt év alatt másfél millió panel- és társasházi lakást, illetve családi házat újítsanak fel, szigeteljenek le és korszerűsítsenek uniós és hazai forrásokból – emlékeztetett. Ennek részeként a párt jövőre százmilliárd forintot költene a lakóépületek energetikai korszerűsítésének önrészére – tette hozzá. További ötven-ötven milliárd forintból támogatnák a kis- és közepes vállalkozások rezsikiadásait, valamint a szél és naperőművek építését – jelentette be.

“A Demokratikus Koalíció Budapest-csomagja újraindítaná a főváros fejlesztését, amit a kormány puszta politikai bosszúból állított le”

– tette hozzá Varju László.

Ennek részeként több kerületi fejlesztés mellett megépülne a Gubacsi vasúti híd, az M4-es metróvonalat meghosszabbítanák a Bosnyák térig és befejeznék az M0-ás körgyűrűt – ismertette a részleteket. A DK jelentősen csökkentené a kormány, “már nevében is hazug szolidaritási adóját, amellyel Orbánék szinte teljesen ki akarják üríteni Budapest kasszáját” – fogalmazott a képviselő. A párt által javasolt átcsoportosításból ki lehetne fizetni a Lánchíd felújítása után járó állami támogatást, rezsitámogatást lehetne adni a fővárosnak és növelni lehetne a BKV normatív támogatását – vette számba elképzeléseiket. Varju László úgy számolt, hogy a Budapestet érintő intézkedések összesen 1687 milliárd forintot igényelnének.

Végül bejelentette, hogy a megyei jogú városok, kisvárosok és falvak fejlesztési forrásainak megemelésével 186 milliárd forintot költenének harminc további fejlesztésre.

Kapcsolódó cikkek