DK: Orbán Viktor cserben hagyta a meddő párokat

DK: Orbán Viktor cserben hagyta a meddő párokat

A magát családbarátnak nevező kormány a csok és a babaváró hitel eltörlése után újabb megszorítást hozott a családok számára, ugyanis leszavazta a Demokratikus Koalíció (DK) javaslatát az ingyenes lombikeljárásokról, ezzel pedig Orbán Viktor kormányfő cserben hagyta a meddő párokat. Ezt mondta az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szombati online sajtótájékoztatóján.

Ráczné Földi Judit pártja közösségi oldalán közvetített tájékoztatójában azt mondta, a kormány sok ezer magyartól vette el a lehetőséget, hogy családdá válhassanak.

“A Demokratikus Koalíció szerint az Orbán-kormány a lombikkezelést is szétverte. Ahogy az egészségügy sok más területén is láttuk, a meddőségi klinikák államosításával drasztikusan megnőtt a várólisták száma, és az egészségügy egyre kevésbé tud lépést tartani a gyermekre váró párok számával”

– fogalmazott a politikus, majd hozzátette, hogy ezzel szemben Dobrev Klára “szociáldemokrata árnyékkormánya” felkészült, hogy a kormányváltás után minden magyarnak lehessen esélye családot alapítani.

“A jelenlegi szabályozás szerint egy nő öt államilag finanszírozott lombikeljárást vehet igénybe; a DK módosítója szerint az állam az első gyermek megszületéséig finanszírozta volna a lombikot, függetlenül attól, hogy erre mennyit kell várni”

– fejtette ki Ráczné Földi Judit. Úgy folytatta, hogy a másik törvénymódosítójuk értelmében Magyarországon is lehetővé vált volna a genetikai vizsgálat, amely tovább növelte volna a lombikeljárások sikerességét.

Kapcsolódó cikkek