forrás: pixabay.com

MSZP: a dolgozói érdekképviseletet erősíteni kell, nem szétverni

MSZP: a dolgozói érdekképviseletet erősíteni kell, nem szétverni

A szocialisták elfogadhatatlannak tartják a kormány szakszervezetekkel kapcsolatos törvénytervezetét, mert álláspontjuk szerint az nyílt és egyértelmű támadás a munkavállalók jogaival és érdekeivel szemben. Ezt mondta Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki politikus közölte, a jelenlegi szabályok szerint a munkáltató a munkavállalók béréből a szakszervezeti tagdíjat levonja, majd átutalja a munkavállaló részéről megjelölt érdekképviseletnek. A Miniszterelnöki Kabinetiroda ugyanakkor társadalmi vitára bocsátott egy törvénytervezetet, amely módosítana ezen a gyakorlaton, így a munkáltató bizonyos szakszervezetek számára nem lenne köteles elutalni a tagdíjakat – tette hozzá.

“Az MSZP elfogadhatatlannak tartja ezt a lépést”

– jelentette ki Komjáthi Imre, aki szerint a kormány kezdeményezése nyílt és egyértelmű támadás a munkavállalók jogaival és érdekeivel szemben.

Szerinte az Orbán-kormány az elmúlt több mint tíz évben mindent megtett a munkavállalók jogainak csorbításáért, mindennapjaik ellehetetlenítéséért, mostani lépésével pedig “végképp kivéreztetné” a munkavállalókat védő érdekképviseleti szerveket.

“A dolgozók érdekképviseletét erősíteni kell, nem pedig szétverni”

– hangoztatta az MSZP társelnöke, aki szerint a dolgozó embereknek fizikai biztonságra, anyagi megbecsültségre, szociális védőhálóra és erős szakszervezetekre van szüksége.

Kapcsolódó cikkek