futó (illusztráció) forrás: pixabay.com

Megújul az Ezüstgerely Művészeti Pályázat

Megújul az Ezüstgerely Művészeti Pályázat

A Nemzeti Sportügynökség 2023-ban megújult tartalommal hirdeti meg az Ezüstgerely Művészeti Pályázat, hogy az egészséges életmódot és a testmozgás fontosságát a művészet segítségével szélesebb körben is népszerűsíteni tudják.
Az Ezüstgerely név alatt páratlan évben fotó- és videó, páros évben pedig a képző- és alkalmazott művészeti ágakat is megszólító művészeti pályázatot írnak ki.

Az idei fotó- és videópályázat témája az atlétika, a “sportok királynője”. Ennek egyik apropóját az idén augusztusban Budapesten sorra kerülő világbajnokság adja. A téma középpontba helyezésének másik oka, hogy az atlétika akarva-akaratlanul is a mindennapok része: a gyaloglás és a futás révén a sportág az élet megkerülhetetlen eleme.

“Az Ezüstgerely Művészeti Pályázat 2023 célja, hogy ezt a kapcsolatot és ennek kiemelkedő pillanatait bemutató alkotások létrejöttét ösztönözze: a sportban az életet és az életet a sportban”

– áll a sportért felelős államtitkárság közleményében. A most meghirdetett egyfordulós, országos, online pályázaton bárki indulhat, korhatár, szakmai vagy iskolai végzettség megkötése nélkül, ezen a weboldalon történő regisztráció után. A pályaműveket professzionális és szabadidős fotó, valamint rövid videó kategóriákban lehet benyújtani, a pályázat szakmai együttműködő partnere a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME). A beérkezett művekről 11 fős bírálóbizottság dönt, melyben a sport, a közélet és a fotóművészet kiemelkedő képviselői kapnak helyet.

“Az egyik legfontosabb célunk, hogy a sportot, a rendszeres testmozgást az emberek mindennapjainak részévé tegyük. Ehhez most a művészetet hívjuk segítségül, a beérkező műalkotások különleges szemszögből mutatják majd be a sport hétköznapi oldalát is”

– mondta el a pályázat bírálóbizottságának elnöke, Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár.

Hozzátette, reméli, hogy ezek az elkapott pillanatok segítenek majd még szélesebb körben népszerűsíteni a sportot és az atlétikát egyaránt.

A professzionális fotó kategória győztese egymillió forint, a második 500 000, míg a harmadik helyezett 300 000 forint díjazásban részesül. A szabadidős fotó és a videó kategóriában az első helyért 500 000 -500 000, a másodikért 350 000-350 000, a harmadikért pedig 200 000-200 000 forint. A pályázatra 2023. november 3-áig adhatók be pályamunkák, kizárólag elektronikus formában, az eredményhirdetésre és a díjak átadására várhatóan 2023 november végén kerül sor, ezt követően nyílik a legjobb pályamunkákat bemutató kiállítás.

Kapcsolódó cikkek