forrás: pixabay.com

Erre várnak választ a szocialisták

Erre várnak választ a szocialisták

Az MSZP választ vár arra Pintér Sándor belügyminisztertől, miért kell engedélyeztetési eljárást lefolytatni az akár évtizedek óta működő kerti kutak esetében.

Gurmai Zita, az MSZP frakcióvezető-helyettese hétfői online sajtótájékoztatóján arról beszélt: néhány éve komoly felháborodást keltett a kormány terve, hogy engedélyeztetési eljárás alá vonja a kerti kutakat. Idén tavasszal úgy látszott, hogy a kúttal rendelkező kerttulajdonosok fellélegezhetnek.

“A napokban nyilvánosságra került, online elérhető térkép szerint azonban a vízkészletvédelmi szempontból védendő területen található kutakra nem vonatkozna az amnesztia”

– mondta.

A kérdés Komárom-Esztergom vármegyét különösen érinti. Tatabánya, Tata és Komárom térségében nagy léptékű vízközmű-beruházások zajlanak, amelyek jelentős mértékben növelik a vízkitermelő kapacitásokat – ismertette.

Ezzel párhuzamosan bizonyos kerti kutak tulajdonosainak bejelentési, engedélyeztetési kötelezettsége keletkezik.

Az itt élő kúttulajdonosok értetlenül állnak a kötelezettség előtt, hiszen a vármegye több pontján hatalmas vízigényű akkumulátoripari üzemek működnek vagy tervezik azokat – mondta. A helyi kerttulajdonosok úgy érzik, hogy a vízvédelmi szempontokat leginkább velük szemben érvényesítik, míg az összehasonlíthatatlanul komolyabb vízigényű gyárak ellátása minden fennakadás nélkül lehetséges. Az ellenzéki politikus ezért írásbeli kérdéseket tett fel Pintér Sándornak.

Választ vár a többi között arra: a nagy vízigényű akkumulátorgyárak építésének idején készült-e a hatástanulmány arról, hogy azok miként érinti majd a háztartási és kerti kutak vízellátását?

Kapcsolódó cikkek