MSZP: a kormány ismertesse, milyen nyugdíjmodellt akar!

MSZP: a kormány ismertesse, milyen nyugdíjmodellt akar!

Az MSZP csütörtökön sajtótájékoztatón újra arra szólította fel a kormányt, tisztázza, hogy milyen nyugdíjmodellt akar.

Korózs Lajos, a szocialisták elnökségi tagja azt mondta: bár több fideszes nyilatkozat, köztük Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi megbízotté, arra utalt, hogy a kabinet az év közepéig dönt a nyugdíjreform irányáról, és több kormányzati tanulmány is született erről a kérdésről, a részletek nem ismertek. Az MSZP-s politikus az eddigi intézkedések – így például a korhatár előtti nyugdíjak megszüntetése és szociális ellátássá alakítása – alapján azt valószínűsítette, hogy az új modell a Svédországban is alkalmazott, névleges egyéni számlán alapuló, a nyugdíjkifizetéseket a mindenkori járulékokból finanszírozó szisztéma lesz.

Kitért arra, hogy a svéd nyugdíjmodellben nincs például özvegyi nyugdíj, így több százezer ember ellátása kerülhetne veszélybe. Hangsúlyozta továbbá, hogy egy átfogó nyugdíjreformot csak évekig tartó vita után, szakmai konszenzussal lehet bevezetni.

Török Zsolt, az MSZP szóvivője arról beszélt, hogy a hosszú távon finanszírozható nyugdíjrendszerhez társadalmi biztonságra van szükség, és arra, hogy több gyermek szülessen. Ezzel szemben – folytatta – tavaly kevesebb gyermek jött világra, mint a második világháború óta bármikor, sok helyen fizetőssé váltak az önkormányzati bölcsődék, a fiatalok egy része a felsőoktatási változások miatt külföldre megy tanulni, egyre több a dolgozó szegény ember, ráadásul március 1-jével megszűnt a kilakoltatási moratórium.

Kapcsolódó cikkek