MSZP: A kormány csökkenthetné a benzinárat, ha akarná!

MSZP: A kormány csökkenthetné a benzinárat, ha akarná!

Az MSZP arra emlékeztette a kormányt, hogy néhány hónapja ellenzékből még azt állították, az ország vezetőinek igenis van lehetősége az üzemanyagárak csökkentésére, csak akarniuk kell.

kut

Török Zsolt, az MSZP szóvivője az MTI-hez eljuttatott egy közleményt, amelyben úgy fogalmaz, várják a kormány benzin- és gázolajárak csökkentésére tett konkrét javaslatait.

Török Zsolt emlékeztet arra, hogy a fideszes Varga Mihály nemrég még azt követelte a szocialista kormányoktól, hogy csökkentsék az üzemanyagárakba beépített jövedéki adót, mert 300 forint lett egy liter 95-ös benzin. Ugyanezért az üzemanyagért jelenleg egyes benzinkutakon már 360 forintot is kell fizetni és a benzin ára szakértők szerint lassan a 400 forintos határt is elérheti. Az MSZP a kormányt vádolja, hogy mégsem tesz semmit az üzemanyagárak csökkentése érdekében.

Az MSZP szóvivője közleményében azt írja, szakértők szerint vannak eszközei a kormánynak, elsősorban az üzemanyagok áfa-tartalmának csökkentése, de a jövedéki adót is lehetne mérsékelni. Török Zsolt felidézi, hogy Szijjártó Péter ellenzékben még legalább 20 forintos literenkénti jövedékiadó-csökkentést javasolt.

A szocialista politikus szerint különböző internetes felületeken az elmúlt napokban már olyan találgatás is megjelent, hogy “a kormány valójában azért nem csökkentik az üzemanyagárakat, mert a háttérben a kormány megegyezett a Mol-lal, hogy az energiaszektorra is kivetett extraadót így kapja vissza a magyar olajtársaság” – áll a közleményben.

Az MSZP szerint ha a kormány továbbra sem tesz semmit, a következő hetekben, hónapokban minden autósnak, kereskedelemben dolgozó fuvarosnak egyre drágább lesz az élete, és ez az alapvető fogyasztási cikkek árában, valamint a tömegközlekedési tarifákban is meg fog jelenni.

Kapcsolódó cikkek