A Nők 40-nyugdíjprogrammal foglalkoznak a szocialisták

A Nők 40-nyugdíjprogrammal foglalkoznak a szocialisták

A felnőtt hozzátartozó otthoni ápolása is számítson bele a jogosultsági időbe a Nők 40-nyugdíjprogram esetén! - javasolta az MSZP frakcióvezető-helyettese szerdán.

Gurmai Zita az MSZP Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy a Nők 40-programot több mint tíz éve vezették be, hogy kedvezményes nyugdíjba vonulást biztosítsanak azoknak a nőknek, akik negyven év jogosultsági idővel rendelkeznek.

Hozzátette, a jogosultsági idő fogalma nem azonos a szolgálati idővel, annál jóval szűkebb.

Kifejtette, főszabály szerint a program keretében az a nő mehet nyugdíjba, aki negyven év jogosultsági idővel rendelkezik és ezen belül 32 év keresőtevékenységgel szerzett jogosultsági ideje van. A maradék évek gyermeknevelési időként vehetők figyelembe, az idősebb hozzátartozó után kapott ápolási díj azonban nem számít bele a jogosultsági időbe – ismertette.

Az ellenzéki politikus ezt a szabályozást aggasztónak nevezte, mert szerinte a szociális területen egyre csökken az állami szerepvállalás, így egyre több teher hárul a családokra, azon belül is elsősorban a nőkre.

“Szomorú, hogy a kormány által meghirdetett munkaalapú társadalom sokszor érzéketlen a családok szociális gondjai iránt, miközben az egyének végtelenül kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek akkor, ha ápolásra szoruló idős hozzátartozójuk van, és mellette még munkát is kénytelenek vállalni”

– közölte.

Gurmai Zita azt mondta, írásbeli választ igénylő kérdést nyújtott be Pintér Sándor belügyminiszternek az ügyben, hogy a felnőtt hozzátartozók ápolása után járó ápolási díj miért nem számít bele a Nők 40 nyugdíjba.

Kapcsolódó cikkek