forrás: pixabay.com

MSZP: támogassa a kormány a napelemes rendszereket

MSZP: támogassa a kormány a napelemes rendszereket

A napelemes rendszerek támogatására és az érintett szakmai szervezetek bevonásával a jogszabályi háttér újragondolására szólította fel a kormányt az MSZP szerdán.

Varga László, az ellenzéki párt elnökhelyettese online sajtótájékoztatóján azt mondta, Magyarország 2050-re a karbonsemlegesség elérését tűzte ki, ez örvendetes környezetvédelmi vállalás, de érthetetlen a kormány mulasztása az elmúlt bő egy évben ebben a szektorban.
Emlékeztetett: több jó ösztönző volt a napelemes rendszerek telepítésére, aztán a kormány moratóriumot vezetett be, illetve nagyfokú bizonytalanságot hagyott a már létező napelemes rendszerek elszámolásánál.

Az ellenzéki politikus a moratóriumot érthetetlennek nevezte, hiszen a szolgáltató minden esetben megvizsgálja, hogy műszakilag adottak-e a feltételek, megvalósítható-e a telepítés.

Mindenki várta, hogy augusztus 31-én az illetékes miniszter mit jelent be, hogyan alakítanák át a rendszert, ám továbbra sincsenek jó hírek – mutatott rá. Az éves szaldós elszámolást kivezetik, helyette havi lesz és jön az új bruttó elszámolás azoknak, akik 2024 január 1-e után telepítenek ilyen rendszereket.

“A napelemkollektor szövetség elnöke szerint ezzel a beruházások jelentős részét soha meg nem térülővé teszik”

– közölte az MSZP-s politikus.

Arról, hogy a szaktárca megígérte, nyilvánosságra hozza, hol lehet napelemeket telepíteni, azt mondta: érthetetlennek tartja, miért nem kizárólag szakmai kérdésként kezelik, hol engedi meg a szolgáltató a telepítést.

Kitért arra is, hogy a nyugati országokban van lehetőség erkély-napelemrendszerek telepítésére, ami akár egy panellakás áramszámláját is jelentősen csökkentheti. Ott ösztönzik az embereket akár kicsi, akár nagy rendszerek telepítésére – mondta. Magyarországon nemcsak a családi házakra szerelt rendszereket lehetetleníti el a kormány, hanem lehetőséget sem ad ilyen erkélynapelemek vásárlására. A kormány politikája szembemegy a megújuló energiákkal és nem tesznek érdemi lépéseket a geotermikus energiák nagyarányú hasznosítására sem, ezért van ekkora energiafüggőségben Magyarország továbbra is az orosz energiahordozóktól – jelentette ki az ellenzéki politikus.

Kapcsolódó cikkek