forrás: pixabay.com

MSZP: meg kell szüntetni a környezet kizsákmányolását

MSZP: meg kell szüntetni a környezet kizsákmányolását

Részletes programot dolgoztak ki a szocialisták a környezetszennyezés csökkentése és a klímaváltozás lassítása érdekében.

Pusztai Patrik, az MSZP elnökségi tagja csütörtöki online sajtótájékoztatóján közölte, hogy pártja megalkotta a Rendszerváltás című több mint 100 oldalas programját, amelynek egyik fontos fejezete a környezetvédelem, amely véleményük szerint nem elég fontos a kormány számára. A programban javasolják például a megújuló energiaforrások arányának növelését és erdők telepítését.

Elmondása szerint Magyarországon évente 1700-2200 a napsütéses órák száma, amellyel évente akár 500 millió megawattóra áramot lehetne termelni, továbbá a szélenergia lehetősége is kihasználatlan, pedig a kistelepülések 1-15 megawattos szélerőmű-beruházása gyorsan megtérülne.

“Az MSZP klímavédelmi erdők telepítését is szorgalmazná: 2030-ra 30 százalékra emelné az erdősültséget, 2050-re pedig 25 százalékra növelné az őshonos erdőborítottságot, így az erdők 25 millió tonna szén-dioxidot kötnének meg”

– mondta Pusztai Patrik.

Kitért arra is, hogy az olyan visszafordíthatatlan negatív folyamatok, mint az aszály kezelése érdekében növelni kell a víztárolási kapacitást, a felszíni és a feszín alatti vizeket szakszerűen és környezetbarát módon kell felhasználni és meg kell védeni a szennyező ipari beruházásoktól.
Javasolják még a lakások energiahatékonyságának javítását hőszigeteléssel és az épületgépészet korszerűsítésével, hatékony állami támogatás keretein belül – mondta el az ellenzéki politikus. Pusztai Patrik közölte, hogy a teljes program letölthető a párt weboldaláról.

Kapcsolódó cikkek