forrás: pixabay.com

Az Alaptörvény módosítását kezdeményezik a szocialisták

Az Alaptörvény módosítását kezdeményezik a szocialisták

Szerintük ezt a célt segítheti elő, ha a köztársasági elnököt nem a kormányzó pártok jelölik és választják meg, hanem közvetlenül az emberek.

“A Magyar Szocialista Párt 1989 óta következetesen azt javasolja, hogy a köztársasági elnököt közvetlenül a nép válassza, és a köztársasági elnök a kormány ellensúlyaként működjön. Az MSZP ezért az Alaptörvény módosítását kezdeményezi a köztársasági elnök közvetlen megválasztása érdekében.

Az Európai Uniós köztársaságok túlnyomó többségében jelenleg is a nép választja közvetlenül az államfőt, ami olyan legitimitást biztosít számára, hogy valóban autonóm politikai szereplőként tudja ellátni feladatait.

A közvetlen elnökválasztás bevezetése nem jelent szakítást a parlamentáris köztársaság berendezkedésével. Az EU tagállamaiban közvetlenül megválasztott államfők jelentős mértékben eltérő jogosítványokkal rendelkeznek. A választás módja az államszervezetben betöltött szerepüket nem érinti. Felhívjuk a demokratikus ellenzéki pártokat, hogy közösen küzdjünk a közvetlen elnökválasztás intézményének bevezetéséért” – fogalmaztak a közleményükben.

Kapcsolódó cikkek