forrás: pixabay.com

MSZP: gondoskodó államra van szükség

MSZP: gondoskodó államra van szükség

Gondoskodó állam, létbiztonság és biztos megélhetés megteremtését sürgette szerdai online sajtótájékoztatóján Tóth Bertalan, az MSZP országgyűlési képviselőcsoportjának vezetője.

Az MSZP konkrét javaslatokkal és tettekkel akarja növelni a magyar állampolgárok megélhetési biztonságát – fogalmazott a politikus, aki arról beszélt: az utóbbi évek válságai megmutatták, “hogy szinte bárki, bármikor elvesztheti az állását, a jövedelmét”, ezzel pedig veszélybe kerülhet a megélhetés, ezért “az embereknek olyan segítségre van szükségük, ami akkor is a felszínen tartja őket, amikor már minden összedőlni látszik”. Pártja nevében azt javasolta: növeljék azoknak az ellátásoknak az összegét, amelyekre “egyfajta alapjövedelemként mindig lehet számítani”, hiszen a dolgozóknak biztonságra van szükségük, ennek alapja pedig egy széles körű kiszámíthatóság.

Tóth Bertalan elmondta, programjukban azt javasolják, hogy radikálisan emeljék meg az anyasági támogatás összegét, duplázzák meg az alanyi jogon járó családi támogatásokat, a nyugdíjakat egészítsék ki úgy közösségi juttatásokkal, hogy az így mindenki számára garantálja a megélhetést.

Szorgalmazta, hogy az álláskeresők kapják meg korábbi fizetésük hatvan százalékát, de legalább a létminimumot, a juttatás maximális tartamát pedig emeljék kilenc hónapra, a közmunkások javadalmazása érje el a minimálbért, a 18 év alattiaknak pedig nyisson a kormány 300 ezer forintos kezdőösszeggel “esélyteremtő megtakarítási számlát”, amihez a családi helyzetének függvényében adnának további összeget; ezt továbbtanulásra és lakhatásra fordíthatnák a fiatalok.

Kapcsolódó cikkek