forrás: pixabay.com

MSZP: erős szövetségesi rendszerre van szükség

MSZP: erős szövetségesi rendszerre van szükség

Biztonságos, békében élő, élhető ország és erős szövetségesi rendszer szükségessége mellett érvelt az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának MSZP-s alelnöke szerdán sajtótájékoztatón.

Harangozó Tamás pártja Rendszerváltást! című programját ismertetve nemzeti ügynek nevezte a Magyar Honvédség fejlesztését. Az MSZP frakcióvezető-helyettese a szocialisták Facebook-oldalán közvetített sajtótájékoztatón azt mondta, az ország körül és a világban zajló háborúk megmutatták, mennyire fontos, hogy Magyarországnak erős szövetségesei legyenek, amelyekkel képes megvédeni a biztonságát.

Elmondta, a haditechnika modernizálódása ellenére továbbra is szükség lesz felkészült katonákra, akik garantálják a magyar nemzet biztonságát, ezért a honvédek intézményes védelmét törvényben kell garantálni.

Kifejtette, a hivatásos szolgálatban töltött életút elismeréseként adómentes nyugdíjszerű ellátást és nyugdíjasstátuszt fognak biztosítani. A jogosultság kizárólag a hivatásos szolgálatban eltöltött szolgálati időhöz kötődik, kizárva a túlságosan fiatal életkorban történő nyugdíjba vonulás lehetőségét – részletezte pártja törekvéseit, és ígéretet tett a méltatlanul meghurcolt szolgálati nyugdíjasok kárpótlására. Harangozó Tamás közölte, az MSZP folytatni fogja a haditechnikai beszerzéseket, de kizárólag a katonák számára szakmailag elfogadható, NATO-kompatibilis eszközöket fognak beszerezni a lehető legnagyobb átláthatósággal, elszámoltathatósággal, törekedve a politikai konszenzusra is. Beszélt arról is, hogy a nemzetközi válságkezelő műveletekben történő aktív szerepvállalás révén a honvédség fontos eszközévé válhat a magyar nemzeti érdekek hatékony érvényesítésének.

Kitért arra is, hogy a honvédségnek folyamatosan kell fejlesztenie azokat a képességeit is, amelyek szükség esetén a lakosság katasztrófa elleni védelméhez is hozzájárulnak.

Az ellenzéki politikus azt mondta, a Fidesz-KDNP-kormányt a honvédelem területén az intézményesített korrupció, a pazarlás, az elhibázott szervezeti intézkedések és a kontraszelekció jellemezte. Szerinte nyolc évnyi hibernált állapot után számos tekintetben működésképtelen, a szövetségesi rendszerbe alig-alig illeszthető “mini tömeghadsereg” fejlesztése kezdődött meg 2018-ban. Hozzátette, az ország európai uniós és NATO-tagságából eredő kötelezettségeit a kormány minimális szinten teljesítette, és egyre inkább kerékkötőjévé vált az uniós integráció erősítésének, miközben az Oroszországgal fenntartott szoros kapcsolata az Ukrajna elleni agresszió után is fennmaradt.

Kapcsolódó cikkek