halas stand kínálata a budapesti Központi Vásárcsarnokban 2022. december 19-én, fotó: Soós Lajos/MTI

Hőkamerával követték a haltolvajokat a Hortobágyon

Hőkamerával követték a haltolvajokat a Hortobágyon

Hőkamerával figyeltek meg és buktattak le négy haltolvajt vasárnap hajnalban a Hortobágyi Halgazdaság halőrei. Erről tájékoztatta a gazdaság vezérigazgatója hétfőn a médiát.

Simon Károly elmondta, négy, hallal teli zsákot cipelő férfit követtek nyomon a kamerával a gazdaság folyási halastavánál a halőrök. Amikor feltartóztatták őket, ketten a zsákokat eldobva visszamenekültek a tóba, a harmadik a közeli erdőbe futott, egy tolvajt viszont sikerült visszatartani a rendőrök megérkezéséig – ismertette a vezérigazgató.

A tolvajok több mint kétszáz kilogramm pontyot cipeltek a zsákokban, a halak értéke megközelíti a félmillió forintot. A zsákmány egy részét sikerült megmenteni és a halfeldolgozóba szállítani.

Simon Károly elmondta azt is, hogy a nagy mennyiségű pontyot tiltott módszerrel, úgynevezett nyakazó hálóval fogták, ami különös szenvedést okoz az állatoknak. A módszerből is látszik, hogy az elkövetők előre készültek a tettükre.

“A halászati szezon kezdetével különös figyelmet fordítanak a tavak védelmére: hőkamerákkal, kutyákkal, járőrözéssel igyekeznek a lopásokat megakadályozni”

– jelezte a szakember.

Kapcsolódó cikkek