Korózs Lajos (archív)

Korózs Lajos: határidő meghosszabbításokat a krónikus betegeknek, fogyatékosoknak

Korózs Lajos: határidő meghosszabbításokat a krónikus betegeknek, fogyatékosoknak

Hat hónapos határidő meghosszabbítást kért a kormánytól a krónikus betegek és fogyatékosok szakorvosi véleményeinek érvényességére, valamint a közgyógyellátáshoz és gyógyászati segédeszközhöz való hozzáférésre az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista elnöke vasárnapi online sajtótájékoztatóján.

Korózs Lajos köszönetet mondott azoknak, akik a járvány idején a “hátukon viszik az országot”: az egészségügyi és szociális dolgozóknak, a kamionosoknak, a sofőröknek, a kereskedőknek és a köztisztaságban dolgozóknak. Kiemelte, a legkiszolgáltatottabb helyzetben azok az emberek vannak, akik tartós betegséggel küszködnek, hajléktalanok vagy krónikus betegek.

“Ezért azt javasolta, hogy a krónikus betegek és fogyatékosok szakorvosi véleményeinek érvényességét a kormány hosszabbítsa meg hat hónappal, és ők egyszerre háromhavi gyógyszert válthassanak ki. Ezzel csökkenthető lenne a patikába járás mennyisége is”

– tette hozzá.

Szintén hat hónapos hosszabbítást kért a szakorvosi véleményhez kötött közgyógyellátás és gyógyászati segédeszközhöz való hozzájutás határidejére, mert így az orvos-beteg találkozások csökkennének. Azonban Korózs Lajos azt is javasolta, hogy biztosítsa a kormány a lehetőséget arra, hogy a betegek radikális állapotromlásuk megelőzése érdekében alkalmanként tudjanak találkozni szakorvosaikkal.

Hangsúlyozta, az egészségügyben, a szociális szférában és a gyógyszertárakban dolgozókat megfelelő védőfelszereléssel kell ellátni, és a koronavírus-tesztek számának növelésére is buzdított.

Az MSZP korábbi javaslatait összefoglalva azt kérte a kormánytól, hogy az egészségügyben és a szociális szférában dolgozók fizetéskiegészítésként ötszázezer forintos egyszeri támogatást kapjanak, a munkavállalók álláskeresési támogatását pedig igazítsák a minimálbérhez, legalább százezer forintban állapítsák meg, és tolják ki kilenc hónapra a folyósítás idejét.

Emellett követelik a nyugdíj kifizetések előrehozását április 6-ára, január elsejétől visszamenőlegesen 6,5 százalékos nyugdíjemelést, valamint a novemberi nyugdíjkiegészítés áprilisi előrehozott kifizetését is.

Hozzátette, az MSZP kezdeményezte az alapvető élelmiszerekre, védőfelszerelésekre, maszkokra, kesztyűkre és fertőtlenítőszerekre hatósági ár megállapítását, valamint azt is, hogy a kormány védje meg a forintot.

Kapcsolódó cikkek