forrás: pixabay.com

Ezt szeretnék a szocialisták

Ezt szeretnék a szocialisták

Az alapvető élelmiszerek áfájának nulla százalékra csökkentését sürgeti az MSZP.

Korózs Lajos, az MSZP alelnöke pénteki online sajtótájékoztatóján kiemelte: radikális változásra lenne szükség az adópolitikában. Elmondta, pártja javasolja, hogy bővítsék ki az ársapkás termékek körét, mert az ársapka valós segítséget nyújt a nyugdíjasoknak.

Javasolják, hogy vigyék le nulla százalékra az alapvető élelmiszerek áfáját és szüntessék meg a 4,1 százalékos kiskereskedelmi különadót.

Tanácsolják továbbá, hogy a hatóságok aktívan ellenőrizzék az árak csökkentését, és azt is kérik, hogy az ársapkák okozta veszteségekért a kisboltok és kiskereskedők kapjanak kompenzációt. Korózs Lajos értékelése szerint a rekord magas infláció oka nem a hatósági ár, hanem a bizonytalan gazdasági környezet, a szuper magas áfa, a 4,1 százalékos különadó és az elmúlt hónapokban szándékosan gyengített forint.

“Magyarországon európabajnok 27 százalékos áfát fizetünk minden élelmiszer után, és mivel Orbán Viktor a múlt évben kivetett még egy 4,1 százalékos kiskereskedelmi különadót is, gyakorlatilag 31 százlék adót fizet minden magyar ember, köztük a nyugdíjasok is”

– mondta az MSZP alelnöke.

Megjegyezte, Szlovákiában és Szerbiában az alapvető élelmiszerek áfája 10, az általános élelmiszeráfa pedig 20 százlék. Lengyelországban az alapvető élelmiszerek áfája a koronavírus-járvány kitörése óta 0 százalék, Horvátországban az alapvető élelmiszerek áfája 5, minden más élelmiszeré 13 százalék.

Kapcsolódó cikkek