Korózs Lajos (archív)

Korózs Lajos: le kell csökkenteni az alapvető élelmiszerek áfáját

Korózs Lajos: le kell csökkenteni az alapvető élelmiszerek áfáját

Az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adókulcsának 27-ről 5 százalékra csökkentését javasolta csütörtökön az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista elnöke, aki a többi élelmiszer áfakulcsát is csökkentené 18 százalékra.

Korózs Lajos az MSZP Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón úgy vélekedett, hogy a kormány inflációs politikája megbukott, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatemelése sem oldja meg az infláció és a harmatgyenge forint problémáját. Vitatta azt az állítást, hogy a koronavírus-járvány miatt magasak az árak, szerinte ugyanis az elmúlt évben az eurózónában megközelítőleg egyszázalékos, míg Magyarországon csaknem ötszázalékos volt az inflációs ráta.

A szocialista politikus azt mondta, nem látnak olyan kormányzati beavatkozást, amelytől csökkennének az árak Magyarországon.

Hozzátette, az elmúlt időszakban drasztikusan, 25 százalékkal emelkedtek a termelői árak, néhány hét vagy hónap múlva ez az áremelkedés megjelenik a kiskereskedelmi árakban is. Korózs Lajos úgy fogalmazott, “a szegényeknek piszok drága a hétköznapi élet”, és nincs idő arra, hogy Matolcsy György, az MNB elnöke és Varga Mihály pénzügyminiszter egymásnak üzengessen.
Javasolta az alapvető élelmiszerek, a kenyér, a pékáru, egyes tej- és tejtermékek, a zöldségek és a gyümölcsök áfájának 5 százalékra, minden más élelmiszerét pedig 18 százalékra csökkenteni.

Kapcsolódó cikkek