Ezzel foglalkoznak a szocialisták

Ezzel foglalkoznak a szocialisták

Vérlázítónak nevezte az MSZP elnökhelyettese pénteken, hogy a kormánypártok jelentős adócsökkentéssel támogatják "saját klientúrájukat", de nemet mondtak a minimálbér adómentességére és az alapvető élelmiszerek áfacsökkentésére.

Komjáthi Imre az MSZP Facebook-oldalán közvetített, a csepeli piac előtt tartott online sajtótájékoztatón azt mondta, most már a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai is igazolják, amit az emberek a pénztárcájukon éreznek: az infláció elszabadult, egyre nehezebb a megélhetés. Elmondta, az MSZP azt javasolja Korszakváltás! Kormányváltás! című előválasztási programjában, hogy csökkentsék az alapvető élelmiszerek áfáját 5, a többi élelmiszerét pedig 18 százalékra.

Hozzátette, ezt a javaslatot az Orbán-kormány és 133 “bátor embere” nem támogatja, rendre elutasítják az MSZP javaslatait, amelyek azonnali segítséget nyújtanának a bérből és fizetésből élőknek, a nyugdíjasoknak, azoknak az embereknek, akik a mindennapi megélhetésért küzdenek.

Az ellenzéki politikus azt mondta, másképp történik ez, amikor a kormánypártok által létrehozott alapítványokat kell közpénzből kitömni.

“Vérlázító, hogy egyik oldalról 300 százalékos adókedvezményt nyújtanak azoknak a cégeknek, amelyek jelentős pénzt tesznek a kormány által létrehozott alapítványokba, másik oldalról viszont lesöprik a 2,3 millió embernek azonnali segítséget jelentő javaslatot a minimálbér adómentességére”

– mondta, majd hangsúlyozta, az MSZP végigviszi javaslatait, legkésőbb az esetleges 2022-es kormányváltás után.

Az egyes adótörvények módosításáról szóló törvényjavaslathoz benyújtott – a parlamenti honlapon olvasható – összegző módosító javaslatban az szerepel: a felsőoktatási támogatási megállapodás adóalap-kedvezménye 50 százalékról 300 százalékra bővül abban az esetben, ha közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványi vagy egyházi fenntartásban lévő egyetem vagy fenntartója a támogatott fél. A módosító javaslatról és az törvényjavaslat elfogadásáról is jövő kedden szavaz az Országgyűlés.

Kapcsolódó cikkek