Korózs Lajos (archív)

Korózs Lajos: igazságossá kell tenni a nyugdíjemelést

Korózs Lajos: igazságossá kell tenni a nyugdíjemelést

Ezt hangsúlyozta az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista elnöke szombaton.

Korózs Lajos az MSZP Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón elmondta: javaslatuk, hogy az 53. heti nyugdíjat minden érintett egy összegben kapja meg, függetlenül attól, hogy

“többmilliós, vagy éppen 50 000 forintos havi nyugdíjjal rendelkezik”.

Javaslatot tett arra is, hogy a néhány évig a nyugdíjemelést egy összegben fizessék ki. Az ellenzéki politikus arról beszélt, hogy “a kormány szándékosan alultervezte az inflációt”,

hiszen a költségvetés tavaly nyári elfogadásakor világosan látszott, hogy az idén lényegesen magasabb lesz az üteme, mint amivel a kabinet számolt.

Álláspontja szerint az 1,2 százalékos visszamenőleges emelés lehetett volna 1,5 százalék is, mivel az élelmiszerek inflációja mintegy 8 százalékos. A kormány – mint folytatta – úgy is dönthetett volna, hogy a visszamenőleges emelés összege nem lehet kevesebb 25 ezer forintnál, így a kevés nyugdíjból élők jobban jártak volna.

Korózs Lajos elfogadhatatlannak nevezte, hogy ezzel szemben a kormány százalékos arányú emelés mellett döntött.

A többi között példaként említette, hogy az 1,2 százalékos emelés átlagnyugdíj esetében mintegy 1700 forintot, egy megváltozott munkaképességű embernek mintegy 900 forintot jelent. Úgy fogalmazott:

“Orbán Viktor gyakorlatilag kifosztja a nyugdíjasokat és szándékosan visszatart több tízmilliárd forintot hónapról hónapra, hogy utána nagy kegyesen novemberben odaadja a nyugdíjasoknak”.

A kormánynak

“esze ágában sincs visszatérni a svájci indexáláshoz, az alacsony nyugdíjaknak legalább a létminimum szintjére felzárkóztatásához, továbbá kártalanítani azokat a rokkantakat, akiket 2012-ben megfosztottak a jussuktól”

– tette hozzá az ellenzéki politikus.

Kapcsolódó cikkek