Korózs Lajos (archív)

Korózs Lajos: tömeges tesztelésekre van szükség

Korózs Lajos: tömeges tesztelésekre van szükség

Az MSZP arra szólította fel a kormányt, hogy a koronavírus-járvány megfékezése érdekében kezdődjenek tömeges tesztelések.

Korózs Lajos, az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista elnöke kedden – online követhető – sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a jelenlegi helyzet nagy vesztesei az idős emberek.

“Az MSZP már március eleje óta azt kéri, az idősotthonokat lássák el védőfelszereléssel, valamint teszteljék az ott lakókat és dolgozókat”

– emlékeztetett.

A képviselő felidézte, a járvány miatt a kórházaknak az ágyaik ötven százalékát fel kell szabadítaniuk. Kijelentette, hogy az utasítást kiadó Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere “egy báb”, mert minden döntést Orbán Viktor miniszterelnök hoz meg, ezért a felelősség is őt terheli.

“A kórházakból hazaküldött idős emberek borzasztó kiszolgáltatott helyzetbe kerültek, de még rosszabb a családtagjaik helyzete”

– fogalmazott.

Félelmének adott hangot, hogy a szakszerű ellátás hiánya miatt a hazabocsátott betegek közül többen halhatnak meg, mint ahány áldozatot a koronavírus követel.

Korózs Lajos arra is felszólított, hogy a szociális ágazat dolgozói kapjanak védőfelszerelést, ingyenes utazási lehetőséget, ötszázezer forintos juttatást és rájuk is az egészségügyben érvényes bértábla vonatkozzon.

Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke azt mondta, hogy kudarcba fulladtak a kormányfő által bejelentett gazdaság- és munkahelyvédelmi intézkedések.

“Minden egyes elveszített munkahely Orbán Viktor lelkén szárad”

– jelentette ki.

Javasolta, hogy az álláskeresési járadék folyósításának időtartama nőjön kilenc hónapra, összege pedig legalább százezer forint legyen.

“Lehetővé kell tenni a 60-64 év közötti álláskeresők korengedményes nyugdíjba vonulását”

– közölte, hozzátéve, a duplájára kell emelni a családi pótlékot, a gyed-et és a gyes-t.

A politikus követelte a végrehajtások és a letiltások felfüggesztését, valamint az egészségügyi dolgozóknak járó ötszázezer forintos juttatás azonnali folyósítását.

“A közszférában és a multinacionális cégeknél be kell vezetni az elbocsátási moratóriumot, a kis- és közepes vállalkozásoknál kifizetett bérek és járulékok nyolcvan százalékát pedig át kell vállalnia az államnak”

– értékelt Komjáthi Imre.

Kapcsolódó cikkek