forrás: Pixabay.com

Orbán Viktor: a koronavírus-járvány elleni védekezés új szakaszába lép

Orbán Viktor: a koronavírus-járvány elleni védekezés új szakaszába lép

A kormányfő a Facebook oldalán emlékeztetett arra, hogy a koronavírus miatti veszélyhelyzet 49. napján vagyunk.

A kormányülés után arról tájékoztatott, a védekezés első szakasza lezárult. Egyúttal köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett a

“védekezés embert próbáló munkájában”.

A közös erőfeszítésnek köszönhetően Orbán Viktor úgy látja a magyar egészségügyi felkészült a tömeges megbetegedések kezelésére is.

“Ma már nem kell attól tartani, hogy bárki megfelelő ellátás nélkül maradna”

– fogalmazott a kormányfő, idézve korábbi szavait:

“a legrosszabbra készülünk, de persze a legjobban reménykedünk”.

A kormányfő azt mondta, a vírus elleni védekezés új szakaszába lép.

“Ebben közösen megpróbálhatjuk újraindítani az életet Magyarországon, de fokozatosan és szigorú menetrend szerint kell eljárni”

– tette hozzá.

Ez azt jelenti, hogy az idősek és a legfertőzöttebb területen élő honfitársak feszes védelmét továbbra is fenn kell tartani. Emlékeztetett, hogy fertőzések a fővárosban és a környékbeli területeken, településeken összpontosulnak. Ezért az itt élők védelmében, vagyis Budapesten és környékén, a kijárási korlátozások érvényben maradnak – közölte.

“Vidéken a kijárási korlátozás helyébe új védelmi intézkedések lépnek majd”

– szögezte le.

Az üzletek időkorlátozás nélkül kinyithatnak. Az éttermek, kávézók teraszai és kerthelyiségei megnyithatnak. A szabadtéri strandok látogathatóak lesznek.

A 1,5 méteres védőtávolság betartása és az arc eltakarása vagy maszk viselése azonban az üzletekben és a tömegközlekedésen kötelező lesz. Az idősek védett időzónájára vonatkozó intézkedéseket fenntartják – fejtette ki Orbán Viktor,

aki az időseket továbbra is arra kérte, hogy csak kellő körültekintés mellett hagyják el otthonaikat.

A többi részletszabályt csütörtökön ismertetik. Kiemelte, a kormány folyamatosan konzultál a járványügyi szakemberekkel és kéthetente felülvizsgálják a hatályban lévő védelmi szabályokat. Orbán Viktor bejelentése végén azt is közölte, hogy péntektől a virágüzletek korlátozás nélkül nyitva tarthatnak, hiszen anyák napjára készülünk.

“Isten éltesse az édesanyákat! Egyetlen magyar sincs egyedül!”

– zárta szavait a kormányfő.

Kapcsolódó cikkek