illusztráció, forrás: Pixabay.com

Koronavírus: így állunk a gyilkos vírus elleni küzdelemmel augusztus 16-án

Koronavírus: így állunk a gyilkos vírus elleni küzdelemmel augusztus 16-án

Három beteg meghalt, és újabb 188 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Ezt közölte hétvégi összesítőjében a koronavirus.gov.hu hétfőn, kiemelve, eddig 5 677 606 embert oltottak be Magyarországon, közülük 5 500 193-an már a második adag vakcinát is megkapták.

A kormányzati portálon azt írták, a járvány kezdete óta 810 504-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 30 041-re. A gyógyultak száma 768 308. Kórházban 92 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 11-en vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma 12 155. Hatósági házi karanténban 835-en vannak, a mintavételek száma 6 445 084.

Közölték, a koronavírus delta variánsa több európai országban és már Magyarországon is terjed, ezért azt kérik, hogy aki még nem oltatta be magát, tegye meg.

“Az időseknek, a krónikus és a legyengült immunrendszerű betegeknek különösen ajánlott a harmadik oltás”

– írták, majd kiemelték, Európában elsőként Magyarország teszi lehetővé a koronavírus elleni harmadik védőoltást, amelyre az eeszt.gov.hu honlapon lehet időpontot foglalni vagy a háziorvosnál is kérhető. 118 000-en már fel is vették a harmadik oltást.

Folyamatosan lehet időpontot foglalni a 12 év feletti gyerekek oltására is, amit Magyarország az elsők között tett lehetővé, ennek köszönhetően már 200 000 12-17 év közötti diákot regisztráltak és 81 százalékuk már fel is vette az oltást.

Az a szülő, aki az iskolakezdésre szeretné beoltatni gyermekét, legegyszerűbben internetes regisztrációval és időpontfoglalással teheti meg. Az érvényes regisztráció után ezen a honlapon automatikusan lehet időpontot foglalni a kórházi oltópontra, de a háziorvosnál, házi gyermekorvosnál is kérhető az oltás. Jelenleg két vakcina alkalmazható a 12-18 évesek oltására: a Pfizeré és a Modernáé.

“Magyarország biztosítja az oltás lehetőségét a közös határok mentén élőknek is, tovább növelve ezzel a járvány elleni védettséget”

– tudatták.

Emlékeztettek arra, még tart a nemzeti konzultáció, amellyel a kormány kikéri az emberek véleményét a járvány utáni életet, a többi között a gazdaság újraindítását, a munkahelyek védelmét és a családok további támogatását érintő kérdésekben. A konzultációs kérdőív online is kitölthető. Az Európai Unión belüli utazásokhoz elérhető az uniós oltási igazolás – írták. Azoknak, akik unión belüli utazást terveznek, érdemes letölteniük vagy az eeszt lakossági portálra belépve kinyomtatniuk az uniós Covid-igazolást.

Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (144 938) és Pest megyében (112 411) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (46 827), Győr-Moson-Sopron (44 558) és Hajdú-Bihar megye (42 684). A fertőzésben legkevésbé érintett megye továbbra is Tolna, 17 808 fertőzöttel.

Kapcsolódó cikkek