forrás: MTI/Balázs Attila
Beoltanak egy nõt a német-amerikai fejlesztésû Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina második adagjával a Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton Nyíregyházán május 8-án, fotó: Balázs Attila/MTI

Koronavírus: így állunk a vírus elleni küzdelemmel november 24-én

Koronavírus: így állunk a vírus elleni küzdelemmel november 24-én

Meghalt 176, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 12 637 koronavírus-fertőzöttet találtak Magyarországon. Ezt közölte szerdán a koronavirus.gov.hu, kiemelve: eddig 6 057 367 embert oltottak be, közülük 5 808 536-an a második, 2 043 213-an pedig már a harmadik adag vakcinát is megkapták.
1 044 852-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma.

Meghalt 33 519 ember, a gyógyultak száma 856 330-ra emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 155 003. Kórházban 6840 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 664-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 54 978-an vannak, a mintavételek száma 8 196 724. Kiemelték, egész héten tart az oltási akcióhét; hétfőn és kedden majdnem 256 000 oltást adtak be, több mint 32 000 ember jelent meg az oltópontokon az első oltásért és 209 000-en a megerősítő harmadik oltást is megkapták.

Emlékeztettek, hogy vasárnapig, 7 órától 19 óráig a kórházi oltópontokra akár előzetes regisztráció és időpontfoglalás nélkül is lehet menni oltásra.

A kórházak országszerte megemelt kapacitással várják az érkezőket, akár az első, akár az elmaradt második vagy a megerősítő harmadik oltásra, majd hozzátették, az oltatlanok előzetes regisztráció nélkül is érkezhetnek, ez esetben regisztrációjukat a helyszínen végzik el. Azokat, akik időpontfoglalás nélkül érkeznek, érkezési sorrendben oltják be, aki pedig előzetesen regisztrált és foglalt az interneten időpontot, elkerülheti a várakozást. A legfontosabbnak azt nevezték, hogy az oltatlanok mielőbb oltassák be magukat, hiszen ez adja a legerősebb védelmet a betegség súlyos lefolyása ellen.

“A beoltottak kevesebb mint egy százaléka betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb”

– fűzték hozzá, hangsúlyozva,

hogy a megerősítő harmadik oltás is mindenkinek ajánlott, aki négy hónapnál régebben kapta meg az előző oltását.

Emlékeztettek arra is, hogy az egészségügyi intézmények és a tömegközlekedés mellett szombattól ismét maszkot kell viselni az üzletekben, a bevásárlóközpontokban, a postákon, az ügyfélszolgálatokon, a színházakban, a mozikban, a múzeumokban és a sportrendezvényeken.

“A beltéri kulturális és egyéb rendezvényeken, az edzőtermekben, az uszodákban, a fürdőkben, valamint a vendéglátó üzletekben pedig az ott dolgozóknak kötelező a maszkhasználat”

– tették hozzá.

A bölcsődékben, az óvodákban, az iskolákban az igazgatók, a felsőoktatási intézményekben a rektorok, a többi munkahelyen a munkáltatók határozhatják meg a maszkviselés szabályait. Az egészségügyi dolgozóknak kötelező a megerősítő, harmadik oltás. Az átoltottság növeléséért a munkáltatók előírhatják az oltást dolgozóiknak. Az állami szférában elvárt az oltás felvétele, az önkormányzatoknál a kérdésben a polgármesterek dönthetnek. A dolgozóiknak oltást előíró vállalatok a megyei oltási munkacsoportoktól is kérhetnek vakcinát, ebben az esetben az üzemorvosok is beadhatják az oltást. A magyar lakosság többsége regisztrált védőoltásra és már meg is kapta, aki még nem, továbbra is megteheti ezen a honlapon. A regisztráció után a háziorvosnál és az interneten is lehet oltásra időpontot foglalni ezen a honlapon.

Az időpontfoglalóban minden érvényes regisztrációval rendelkező foglalhat időpontot az oltásra – az első, az elmaradt második és a harmadik oltásra is.

Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (182 195) és Pest megyében (143 075) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (64 905), Hajdú-Bihar (56 884), Bács-Kiskun (54 334) és Győr-Moson-Sopron megye (52 779) A fertőzésben legkevésbé érintett megye továbbra is Tolna, 21 570 fertőzöttel.

Kapcsolódó cikkek