forrás: pixabay.com

Koronavírus: így állunk a küzdelemmel április 9-én

Koronavírus: így állunk a küzdelemmel április 9-én

Meghalt 285, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 7325 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Ezt közölte a koronavirus.gov.hu pénteken, kiemelve, eddig 2 689 102 embert oltottak be Magyarországon, közülük 1 126 139-en már a második adag vakcinát is megkapták.

A kormányzati portálon azt írták: 705 815-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 22 966-ra, a gyógyultaké 420 275-re emelkedett.
Az aktív fertőzöttek száma 262 574-re nőtt. Kórházban 11 363 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 1364-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 46 775-en vannak, a mintavételek száma 4 861 310-re nőtt. Kiemelték, hogy Magyarország a második az uniós oltási ranglistán. Miután a beoltottak száma kedden meghaladta a 2,5 milliót, szerdától megkezdődhetett a korlátozások lépcsőzetes feloldása: a kijárási tilalom este 10 óra és reggel 5 óra között van érvényben. Ez alól csak igazolt munkavégzéssel lehet mentesülni.

Az üzletek reggel 5 és este fél 10 között lehetnek nyitva.

Az üzletek – köztük a március 8-a óta zárva tartó üzletek – négyzetméteralapú szabályok mentén nyithatnak ki. Átlagosan tíz négyzetméterenként egy vásárló tartózkodhat a boltokban. A szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések megszűnnek, így kinyithatnak a fodrászok, kozmetikák és más szolgáltatók. A vendéglátóhelyiségek ugyanakkor továbbra sem nyithatnak ki normál üzemben, csak az ott dolgozók tartózkodhatnak ezekben az egységekben. A vendégek csak az ételek kiadása és szállítása érdekében, az ehhez szükséges időtartamig mehetnek be az éttermekbe. A szállodák továbbra sem fogadhatnak vendégeket.

A pedagógusok oltását követően az általános iskolák és óvodák április 19-én indulnak újra.
forrás: pixabay.com

A járvány elleni jelenleg hatályban lévő védelmi intézkedések továbbra is – április 19-ig meghosszabbított hatállyal – érvényben vannak. A legfontosabb intézkedések között említették, hogy a maszkviselés lakott területen belül valamennyi utcán, közterületen kötelező és a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot kell tartani. A szállodák és fitnesztermek továbbra sem fogadhatnak vendégeket. A rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, bezárja. A katonák az ország több városában támogatják a rendőrök munkáját és a kórházban tehermentesítik az egészségügyi dolgozókat. Az oltási renddel kapcsolatban hangsúlyozták, az eddig regisztrált 65 év felettiek csaknem 90 százaléka már megkapta az oltást a háziorvosnál vagy kórházi oltóponton. Az operatív törzs eddig is azt kérte és most is azt kéri a háziorvosoktól, hogy a rendelkezésre álló vakcinákkal a praxisukban a még be nem oltott regisztrált idősek oltását végezzék és a legidősebbektől haladjanak a fiatalabbak felé.

Folytatódik a bölcsődei, óvodai és iskolai dolgozók soron kívüli oltása a kórházi oltópontokon. A háziorvosok is folytathatják a regisztráltak beküldését a kórházi oltópontokra, ahol most Pfizer- és Szputnyik V vakcinákkal tudnak oltani.

“A járványból egyedül a védőoltás jelenti a kivezető utat”

– írták, hozzátéve, a harmadik hullám kezdete óta újabb 1,5 millióval nőtt, és már a 3,9 milliót is meghaladja a regisztráltak száma, de még így is sokan vannak, akik nem jelentkeztek.

Az időseket különösen kérik, hogy aki még nem tette meg, regisztráljon a védőoltásra ezen a honlapon. Az operatív törzs és az oltási munkacsoport módosította az oltási stratégiát, hogy minél előbb minél több ember kapja meg az első oltását. Közölték, a szakmai ajánlások szerint már a várandósok is kérhetik az oltást. Nekik szintén regisztrálniuk kell ezen a honlapon, majd a regisztrációt jelezniük kell a háziorvosnak, aki egyéni mérlegelés alapján dönt az olthatóságról, és gondoskodik az oltás megszervezéséről. Az oltásra érkezőket arra kérik, hogy az időpontra pontosan érkezzenek a tumultus elkerüléséért.

illusztráció, forrás: pixabay.com
Az uniós beszerzésből 5 gyártótól (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac) várható 24 millió adag vakcina.

Ezekből eddig csak a Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca rendelkezik uniós engedéllyel és kezdte meg a szállítást Magyarországra. A nyugati vakcinákon túl 3,5 millió ember oltásához elég kínai és orosz vakcina van lekötve. A kínai Sinopharm-oltóanyagból eddig 1,1 millió adag vakcina érkezett, ezt elsősorban a háziorvosok használják a regisztrált idősek első és második körös oltásához. Az orosz vakcinát is a regisztrált idősek oltására használják a megyei kórházak oltópontjain. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet két újabb keleti vakcina (CanSino, CoviShield) behozatalát is engedélyezte, de ezek szállítása csak hetek múlva várható.
Emlékeztettek: az otthonukban gyógyuló enyhe és középsúlyos tüneteket mutató koronavírusos betegek kezelésére felírható és ingyenesen kiváltható a favipiravir gyógyszer, amely megakadályozza a tünetek súlyosabbra fordulását.

Kiemelték, a járvány továbbra is intenzíven terjed, a brit vírusmutáns több embert képes fertőzni, ezért az általános óvintézkedések és higiéniai szabályok betartása változatlanul elengedhetetlen.

A kórházakban és idősotthonokban változatlanul látogatási tilalom van érvényben.

“A kormány az egészségügyi védekezés fenntartása mellett további családvédelmi intézkedéseken dolgozik és elindította a gazdaság-újraindítási akciótervet”

– tették hozzá.

Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (130 852) és Pest megyében (98 828) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Győr-Moson-Sopron (39 571), Borsod-Abaúj-Zemplén (39 320) és Hajdú-Bihar megye (37 479). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Zala (15 404).

Kapcsolódó cikkek