forrás: Pixabay.com

Így állunk a koronavírus elleni küzdelemmel karácsony előtt

Így állunk a koronavírus elleni küzdelemmel karácsony előtt

Meghalt 154, többségében idős, krónikus beteg és újabb 1894 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Ezt közölte a koronavirus.gov.hu szerdán.

A kormányzati portálon azt írták,

308 262-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. A halálos áldozatok száma 8616, a gyógyultaké 114 631. Az aktív fertőzöttek száma 185 015. Az aktív fertőzöttek 18 százaléka, az elhunytak 20 százaléka, a gyógyultak 21 százaléka budapesti. Kórházban 6727 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 495-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 29 316-an vannak, a mintavételek száma 2 549 464-re emelkedett.

Közölték, egész Európában, a szomszédos országokban és Magyarországon is tovább nő a fertőzöttek száma, egyre többen igényelnek kórházi ellátást. A járványt megállítani nem lehet, a cél a lassítása és a kórházak teljesítőképességének védelme. Ezt szolgálják a veszélyhelyzettel kihirdetett védelmi intézkedések, amelyeket a kormány további egy hónapig meghosszabbított: a kijárási tilalom és a többi védelmi intézkedés is fennmarad január 11-éig.

Az egészségügyi védekezés fenntartása érdekében a kormány fél évvel meghosszabbította a járványügyi készültséget is.

Karácsony szentestéjére, december 24-ről december 25-ére virradó éjszakára a kormány felfüggesztette a kijárási tilalmat, és a magánrendezvények, családi összejövetelek 10 fős létszámkorlátjába a 14 év alattiak nem számítanak bele. Az esti kijárási tilalom szilveszterkor életben lesz. A kormány keddtől felfüggesztette a Nagy-Britanniából érkező repülőjáratokat. Tudatták azt is, hogy már több mint háromszázezren regisztráltak védőoltásra ezen a honlapon. Hangsúlyozták,

a kormány minden lehetséges külföldi vakcina beszerzéséről tárgyal, eddig 17,5 millió adag oltóanyagot kötött le.

Hozzátették, elsőként a Pfizer-vakcina kapott európai gyógyszerhatósági engedélyt, azzal kezdődhetnek meg a védőoltások december végén, elsőként az egészségügyi dolgozókkal, a lakosság tömeges oltására 2021-ben kerül sor. A védőoltás ingyenes és önkéntes lesz. A nyugdíjasoknak a posta decemberben kézbesíti azt a levelet, amelyben Müller Cecília országos tisztifőorvos tájékoztatja őket  a regisztráció lehetőségéről. Közölték, a családok és a vállalkozások érdekében a kormány a gazdaságvédelmi akcióterv kiegészítéséről rendelkezett, a hitel-visszafizetési moratóriumot fél évvel, július 1-jéig meghosszabbították, kiegészül a bértámogatási program, a kis- és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók iparűzési adója január 1-jétől a felére csökken, a gyermeket nevelő és gyermeket váró családokat 6 millió forintig kedvezményes, maximum 3 százalékos kamatozású lakásfelújítási kölcsönnel segíti a kormány.

Emlékeztettek, a kormány felfüggesztette az idősek vásárlási idősávját, hogy a karácsonyi bevásárlások idején ne legyen tumultus az üzletekben. A vásárlás során továbbra is kötelező a maszk viselése.

A kórházakban és idősotthonokban változatlanul látogatási tilalom van. Az egészségügyi dolgozók mellett a védekezésben résztvevő szociális dolgozók, a rendőrök, katonák és közszolgálati tisztviselők is díjmentesen használhatják a közösségi közlekedési eszközöket. Este 8 óra és reggel 5 óra között továbbra is kijárási tilalom van érvényben, az üzletek – a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével – este 7 óráig maradhatnak nyitva. A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatban eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek, a tízezernél több lakosú települések egyes, a polgármester részéről kijelölt közterületein a maszkviselés kötelező. Sportolás közben, valamint a parkokban, közterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező. Minden gyülekezés tilos. Az éttermek vendéget, a szállodák turistákat nem fogadhatnak. Minden rendezvény – köztük a kulturális események, karácsonyi vásárok – megtartása tilos.

forrás: pixabay.com
A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani. A szabadidős létesítmények – így a fitnesztermeket, fedett uszodák, múzeumok, könyvtárak, mozik és állatkertek, korcsolyapályák – használata tilos.

A téli szünetben takarítják az iskolákat, és ahol szükséges, a katonák fertőtlenítenek. Az általános iskolák január 4-én nyitnak, a középiskolákban egy hét digitális oktatás után várhatóan január 11-én folytatódik a hagyományos munkarend. Továbbra is marad a testhőmérséklet-mérés, és január elején a pedagógusoknak biztosított az ingyenes gyorsteszt. Magán- és családi rendezvényeken legfeljebb tízen, temetésen maximum 50-en vehetnek részt. Esküvő csak lakodalom nélkül tartható meg. A közterületi parkolás ingyenes. A kereskedelmi célú P+R, parkolóház, parkológarázs, zárt felszíni parkoló és nem zárt felszíni parkoló fizetés nélkül vehető igénybe este 7-től reggel 7 óráig. Hangsúlyozták: Magyarországon mindenkinek jut kórházi ágy, ellátás, lélegeztetőgép, és a védelmi intézkedésekkel az a cél, hogy ez így is maradjon.  A halasztható műtéteket felfüggesztették, bővült az ellátásba bevont kórházak és a koronavírusos betegek számára fenntartott kórházi ágyak száma.

A közösségi terjedés megfékezéséért továbbra is azt kérik, hogy mindenki kerülje azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsa a szociális távolságot, gyakran és alaposan mosson kezet.

Hozzátették, zajlik az ingyenes influenza elleni oltások beadása, a háziorvosok ellátása az influenza elleni védőoltással folyamatos. Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (59 694) és Pest megyében (39 001) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Győr-Moson-Sopron (18 085), Borsod-Abaúj-Zemplén (17 747), Hajdú-Bihar (17 416) és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye (15 398). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (5944).

Kapcsolódó cikkek