forrás: pixabay.com

Koronavírus: így állunk a küzdelemmel január 9-én

Koronavírus: így állunk a küzdelemmel január 9-én

Meghalt 114, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 2716 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Ezt közölte a koronavirus.gov.hu szombaton.

A kormányzati portálon azt írták: 340 459-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. A halálos áldozatoké 10 554-re emelkedett. A gyógyultak száma 193 172, az aktív fertőzötteké 136 733. Kórházban 5126 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 365-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 23 281-en vannak, a mintavételek száma 2 820 762-re nőtt.

Kiemelték, a koronavírus-járvány elleni védekezés új szakaszához érkezett azzal, hogy megérkezett a vakcina Magyarországra, és december 26. óta tart az egészségügyi dolgozók oltása. Eddig három szállítmány Pfizer-BioNTech-vakcina érkezett, ami 79 000 ember oltását teszi lehetővé.

“Kedden újabb 39 000 embernek érkezik oltóanyag”

– tették hozzá.

Már 25 kórházi oltóponton tart az egészségügyi dolgozók oltása, és csütörtökön négy nagylétszámú idősotthonban – Budapesten a Pesti úti és az Olajág idősotthonban, valamint egy pécsi és egy miskolci idősotthonban – is megkezdődött a védőoltás beadása. Felhívták a figyelmet arra, hogy a következő hetekben újabb szállítmányok érkeznek, és annak ütemében folytatódhat az oltás.

Szerdán újabb vakcina kapta meg az európai forgalomba hozatali engedélyt, így hamarosan a Moderna-vakcina is elérhető lesz az Európai Unió tagállamaiban.

Az év első felében várhatóan újabb oltóanyagok kaphatják meg a gyógyszerészeti hatóságok engedélyét, és akkor a Magyarországra érkező további vakcinákkal megkezdődhet a lakosság tömeges oltása. A védőoltás ingyenes és önkéntes lesz. A védőoltásra ezen a honlapon és postai úton eddig több mint egymillióan regisztráltak. A járvány lassításáért és a kórházak teljesítőképességének fenntartásáért továbbra is érvényben vannak az eddigi védelmi intézkedések, Orbán Viktor miniszterelnök bejelentése alapján pedig február 1-jéig érvényben is maradnak, és a középiskolákban is marad a digitális oktatás.

20 órakor  és reggel 5 óra között kijárási tilalom van érvényben.

Magán- és családi – például születésnapi – rendezvények maximum 10 ember részvételével tarthatók, de a létszámba a 14 év alattiak nem számítanak bele. Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme. Felhívták a figyelmet arra, hogy a kórházakban és az idősotthonokban változatlanul látogatási tilalom van érvényben. Az egészségügyi dolgozók mellett a védekezésben igazoltan részt vevő szociális dolgozók, a rendőrök, katonák és közszolgálati tisztviselők is díjmentesen használhatják a közösségi közlekedést. Az üzletek – a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével – este 7 óráig maradhatnak nyitva. A rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett.

A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatosan eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek. Minden gyülekezés tilos.

Az éttermek vendéget nem fogadhatnak, vendég ott csak az étel elvitele céljából tartózkodhat. A szállodák turistákat nem, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkező vendégeket fogadhatnak. Minden rendezvény, köztük a kulturális események, megtartása tilos. A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani. A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve különösen a fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat, állatkerteket, korcsolyapályákat. Temetésen legfeljebb ötvenen lehetnek, esküvők pedig csak lakodalom nélkül tarthatók meg. A közterületi parkolás ingyenes.

A kereskedelmi célú P+R, parkolóház, parkológarázs, zárt felszíni parkoló és nem zárt felszíni parkoló díjfizetés nélkül vehető igénybe este 7-től reggel 7 óráig.

A létesítmény üzemeltetője köteles ebben az idősávban az ingyenes parkolást lehetővé tenni. A rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, bezárja. A katonák az ország több városában támogatják a rendőrök munkáját és a kórházban tehermentesítik az egészségügyi dolgozókat.

“Magyarországon mindenkinek jut kórházi ágy, ellátás, lélegeztetőgép, és a védelmi intézkedésekkel az a cél, hogy ez így is maradjon”

– írták.

forrás: pixabay.com

Ahhoz, hogy a koronavírusos betegek kórházi ellátása továbbra is biztosított legyen, a halasztható műtéteket felfüggesztették, az ellátásba bevont kórházak és koronavírusos betegek számára fenntartott kórházi ágyak számát bővítették. A vírus közösségi terjedésének megfékezéséért továbbra is mindenkitől azt kérik: kerüljék azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsák a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossanak kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, szigorúan tartsa be.

Akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát. Az egészségügyi védekezés részeként az ingyenes influenza elleni oltások beadása is tart. Az influenza elleni védőoltással folyamatosan ellátják a háziorvosi praxisokat.

“A kormány az egészségügyi védekezés fenntartása mellett további gazdaságvédelmi és családvédelmi intézkedéseken is dolgozik”

– közölték.

Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (64 187) és Pest megyében (42 499) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Győr-Moson-Sopron (19 478), Hajdú-Bihar (19 446) és Borsod-Abaúj-Zemplén megye (19 124). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (7055).

Kapcsolódó cikkek