Az Országos Mentõszolgálat (OMSZ) munkatársa az OMSZ Pók utcai szûrõbuszánál Óbudán 2020. november 13-án. Szûrõbuszok is segítik a koronavírus-gyanús esetek kiszûrését, fotó: Mónus Márton/MTI

Koronavírus: így állunk a vírus elleni küzdelemmel július 19-én

Koronavírus: így állunk a vírus elleni küzdelemmel július 19-én

A hétvégén meghalt két beteg, és újabb 139 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Ezt közölte a koronavirus.gov.hu hétfőn, kiemelve: eddig 5 569 099 embert oltottak be Magyarországon, közülük 5 293 132-ten már a második adag vakcinát is megkapták.

A kormányzati portálon azt írták, hogy 808 864-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma 30 017-re, a gyógyultaké 743 245-re emelkedett.
Az aktív fertőzöttek száma 35 602. Kórházban 76 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 11-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 1594-en vannak, a mintavételek száma 6 257 264-re nőtt.

Mint írják, Magyarország a teljes átoltottságot tekintve második az Európai Unióban, így járványügyi szempontból továbbra is az egyik legbiztonságosabb ország.
Ugyanakkor a delta vírusmutáns több európai országban erősen terjed, ezért arra kérnek mindenkit, hogy oltassa be magát.

A megelőzés érdekében – folytatják -, az operatív törzs újabb intézkedéseket hozott, így Európában elsőként augusztus 1-jétől lehetővé válik a harmadik oltás felvétele mindenki számára.
Az átoltottság növelése érdekében a még be nem oltott időseket személyesen is fel fogják keresni az illetékesek, és iskolakezdés előtt minden oktatási intézményben elérhető lesz az oltás – írták.
Továbbra is folyamatosan lehet regisztrálni ide kattintva, az érvényes regisztrációval rendelkezők pedig interneten is foglalhatnak időpontot az oltásra ezen a honlapon – fűzik hozzá. Az érvényes regisztrációval rendelkezők – köztük az érvényesen regisztrált Magyarországon élő külföldiek és külhoni magyar állampolgárok is – automatikusan tudnak az interneten időpontot foglalni az oltásra. Az internetes időpontfoglalóban országosan Pfizer, Sinopharm és korlátozott mennyiségben még Szputnyik oltás foglalható.

Egyes oltópontokon Janssen és Moderna oltás is elérhető. Magyarország megnyitotta az oltás lehetőségét a határok mentén élők számára is, ezzel tovább növelve a járvány elleni védettségét.

A Kárpátalján élők bizonyos határátkelőknél kihelyezett oltópontokon vehetik fel az oltást. A többi szomszédos országból (Romániából, Horvátországból, Szlovéniából, Szlovákiából, Ausztriából) érkezők az e célra kijelölt kórházak oltópontjain vehetik fel az oltást. A Magyarországon oltakozni szándékozók mindenképpen hozzák magukkal az útlevelet, személyi irataikat és a lakcímüket igazoló közokiratot – sorolják. Emlékeztetnek, a koronavírus-járvány miatt korábban elrendelt több korlátozás feloldásának újabb szakasza lépett életbe az 5,5 millió beoltott elérését követően. A kórházak, szakrendelők, háziorvosi rendelőkben továbbra is kötelező a maszkviselés. Felidézik azt is, hogy a kormány nemzeti konzultációt indított, amelyben kikéri a magyar emberek véleményét a járvány utáni életről, többek között a gazdaság újraindítását, a munkahelyek védelmét és a családok további támogatását érintő kérdésekben. A konzultációs kérdőív már online is kitölthető ezen a weboldalon. Arra is felhívják a figyelmet, hogy immár elérhető az uniós oltási igazolás az EU-n belüli utazásokhoz. Azoknak az állampolgároknak, akik Európai Unión belül utazást terveznek, javasolják, hogy digitálisan töltsék le, vagy az EESZT Lakossági portáljára belépve nyomtassák ki az uniós Covid-igazolást. Ehhez oktatófilmet is találnak a honlapon. Az igazolás nem minősül úti okmánynak, és nem kerül hivatalból kiállításra vagy megküldésre.

Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (144 356) és Pest megyében (112 181) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (46 715), Győr-Moson-Sopron (44 474) és Hajdú-Bihar megye (42 628). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (17 785).

Kapcsolódó cikkek