illusztráció, forrás: pixabay.com

Koronavírus: így állunk a küzdelemmel január 17-én

Koronavírus: így állunk a küzdelemmel január 17-én

Meghalt 77 többségében idős, krónikus beteg, és újabb 1241 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Ezt közölte a koronavirus.gov.hu vasárnap.

A kormányzati portálon azt írták, 351 828-ra nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. A halálos áldozatoké 11 341-re emelkedett, a gyógyultak száma 228 615.
Az aktív fertőzöttek száma 111 872-re csökkent. Kórházban 4345 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 329-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 23 083-en vannak, a mintavételek száma 2 953 710-re nőtt.

A koronavírus-járvány elleni védekezés új szakaszához érkezett azzal, hogy a vakcina megérkezett Magyarországra, és december 26-tól zajlik az egészségügyi dolgozók oltása.

Magyarország eddig 19,7 millió adag nyugati vakcinát kötött le, több tízmilliárd forint értékben különböző gyártóknál (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac), ezekből jelenleg csak a Pfizer és a Moderna vakcinák rendelkeznek az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyével. Megjegyezték, eddig mindössze csaknem 130 000 embernek elegendő oltóanyag érkezett az országba. Nagy részüket már beoltották, eddig 119 944-en kaptak oltást.

“A kormány lassúnak tartja az EU-ban koordinált vakcinaszállítmányok ütemét, ezért keleti (kínai, orosz) vakcinák beszerzését is megcélozta, hogy mielőbb megkezdődhessen a lakosság tömeges oltása és korlátozások feloldása”

– hangsúlyozták.

A napokban több tízmilliárd forintot különítettek a brüsszeli keretszerződésen kívüli vakcinák beszerzésére. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet szakértői Pekingben ellenőrizték a Sinopharm kínai gyógyszergyártó vakcináinak gyártási folyamatait, és megállapították, hogy a vakcina gyártása biztonságos körülmények között történik.

“A kínai és az orosz vakcinát használják az Egyesült Arab Emírségekben és Bahreinben is. Magyarország mindkét országgal felvette a kapcsolatot, és azok hatóságai pozitív tapasztalatokról számoltak be a kínai és az orosz oltóanyaggal kapcsolatban is”

– írták.

forrás: pixabay.com

A portálon azt kérik, azok az egészségügyi dolgozók, akik még nem tették meg, mielőbb jelentkezzenek az oltópontokon időpontért. Ezen a hétvégén is folytatódott a nagyobb létszámú idősotthonok lakóinak és dolgozóinak az oltása is. A vakcina-szállítmányok ütemében folytatódhat az oltás az egészségügyben, az idősotthonokban, majd az oltási tervben megjelölt további célcsoportok körében, majd megkezdődhet a lakosság tömeges oltása.

“A védőoltás ingyenes és önkéntes lesz, így mindenképpen érdemes rá regisztrálni”

emelték ki.

Szombaton és vasárnap zajlik a szociális alapszolgáltatásban, a gyermekjóléti alapellátásban, valamint a gyermekvédelmi szakellátásban, javítóintézeti ellátásban dolgozók gyorstesztelése is. A kórházakban és az idősotthonokban változatlanul látogatási tilalom van érvényben. Magán és családi rendezvények (például: születésnap) maximum 10 ember részvételével tarthatóak, de ebbe a 14 év alattiak nem számítanak bele. Este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom van érvényben.

Az üzletek, a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével, este 7 óráig maradhatnak nyitva.
forrás: pixabay.com

A rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett. A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatosan eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek, azzal, hogy a 10 000 lakosnál népesebb település egyes közterületein a maszkviselés kötelező. Sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező. Minden gyülekezés tilos.

Az éttermekben csak az étel elvitele céljából tartózkodhat vendég. A szállodák turistákat nem, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkezett vendégeket fogadhatnak.

Mindennemű rendezvény megtartása tilos, ide értve a kulturális eseményeket. A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani. A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve különösen a fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat és állatkerteket, korcsolyapályákat.

forrás: pixabay.com
Temetésen legfeljebb ötvenen lehetnek. Esküvők lakodalom nélkül tarthatóak meg.

A közterületi parkolás ingyenes. A kereskedelmi célú P+R, parkolóház, parkológarázs, zárt felszíni parkoló és nem zárt felszíni parkoló díjfizetés nélkül vehető igénybe az este 7-től reggel 7 óráig. A rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, bezárja. A katonák az ország több városában támogatják a rendőrök munkáját, és a kórházban tehermentesítik az egészségügyi dolgozókat.

“Magyarországon mindenkinek jut kórházi ágy, ellátás, lélegeztetőgép, és a védelmi intézkedésekkel az a cél, hogy ez így is maradjon”

– emelték ki.

forrás: Pixabay.com

A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kérik: kerüljék azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsák a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossanak kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be! Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát!

“A kormány az egészségügyi védekezés fenntartása mellett, további gazdaságvédelmi és családvédelmi intézkedéseken is dolgozik”

– közölték.

Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (65 791) és Pest megyében (43 802) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Hajdú-Bihar (19 992), Győr-Moson-Sopron (19 900) és Borsod-Abaúj-Zemplén megye (19 675). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (7500).

Kapcsolódó cikkek