forrás: pixabay.com

Koronavírus: így állunk a küzdelemmel február 1-én

Koronavírus: így állunk a küzdelemmel február 1-én

Meghalt 54, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 1124 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést Magyarországon. Ezt közölte a koronavirus.gov.hu hétfőn.

A kormányzati portálon azt írták, hogy 368 710-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 12 578-ra emelkedett, a gyógyultak száma 264 260.
Az aktív fertőzöttek száma 91 872-re csökkent. Kórházban 3682 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 273-an vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 13 810-en vannak, a mintavételek száma 3 169 150-re nőtt.

Azt írták, eddig 237 872 embert oltottak be, közülük 61 266-an már a második oltást is megkapták. Február első hetében a védőoltásra regisztrált legidősebbek következnek, őket a háziorvos keresi majd ezekben a napokban.

“Az oltási munkacsoportnak át kell szerveznie az e hétre tervezett oltásokat, mert vasárnap az ígért 18 000 adag Moderna-vakcina helyett kevesebb mint 11 ezer érkezett Magyarországra”

– hangsúlyozták, hozzátéve, a munkacsoport hétfői ülésén dönt az oltási terv módosításáról. Közölték: az ígértnél kevesebb Moderna-vakcinaszállítmány is azt jelzi, hogy a brüsszeli vakcinabeszerzés “teljesen kiszámíthatatlan”, Magyarország ezért mindent megtesz, hogy legyen elég vakcina a tömeges oltások megkezdéséhez. Pénteken újabb vakcina beszerzésére szerződött Magyarország: 2,5 millió ember oltásához elég kínai Sinopharm oltóanyag érkezik a következő 4 hónapban. Oroszországból egymillió ember oltására elég vakcinát várnak 3 hónap alatt.

“Magyarországon eddig is és ezt követően is csak olyan vakcinák kerülhettek és kerülhetnek forgalomba, amelyek a magyar hatóságok vizsgálata alapján is hatásosak és biztonságosak, és amelyeket már több országban is alkalmaznak”

– hangsúlyozták.

A nyugati vakcinákból eddig 19,7 millió adagot kötöttek le több tízmilliárd forint értékben különböző gyártóknál (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac). Ezekből eddig csak Pfizer- és Moderna-vakcinák érkeztek Magyarországra. Pénteken az EU-ban harmadikként az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem közösen kifejlesztett oltóanyaga is megkapta az uniós forgalomba hozatali engedélyt.

“Ezt a vakcinát a magyar hatóság már korábban engedélyezte, így hamarosan ebből a vakcinából is érkezhet Magyarországra”

– írták majd hozzátették, hogy a védőoltás ingyenes és önkéntes. Eddig már csaknem 2 millióan regisztráltak ezen a honlapon. Hangsúlyozták, hogy a magyar járványügyi adatok kedvezőek, a következetes védekezésnek köszönhetően sikerült megfékezni a járványt, de több európai országban tovább nő a fertőzöttek száma, miközben kevés a vakcina. Ezért a kormány március 1-jéig meghosszabbította a védelmi intézkedéseket.

forrás: Pixabay.com
Este 8 és reggel 5 óra között is kijárási tilalom van érvényben. Ez alól csak igazolt munkavégzéssel lehet mentesülni.

A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatosan eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek, azzal, hogy a 10 000 lakosnál nagyobb település egyes közterületein a maszkviselés kötelező. Sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező. A kórházakban és az idősotthonokban változatlanul látogatási tilalom van érvényben.

Az üzletek – a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével – este 7 óráig maradhatnak nyitva. A rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett.

Minden gyülekezés tilos. Az éttermekben vendég csak az étel elvitele céljából tartózkodhat. A szállodák turistákat nem fogadhatnak, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkező vendégeket. Mindennemű rendezvény megtartása tilos, ide értve a kulturális eseményeket. A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani. A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve különösen a fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat és állatkerteket, korcsolyapályákat. Magán- és családi rendezvények (például születésnap) – nem számítva a 14 év alattiakat – maximum 10 ember részvételével tarthatók meg. Temetésen legfeljebb 50-en lehetnek. Esküvők lakodalom nélkül tarthatók meg. A közterületi parkolás ingyenes. A kereskedelmi célú P+R, parkolóház, parkológarázs, zárt felszíni parkoló és nem zárt felszíni parkoló díjfizetés nélkül vehető igénybe este 7-től reggel 7 óráig.

Az egészségügyi dolgozók mellett a védekezésben igazoltan részt vevő szociális dolgozók, a rendőrök, katonák és közszolgálati tisztviselők is díjmentesen használhatják a közösségi közlekedést.

A rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, bezárja. A katonák az ország több városában támogatják a rendőrök munkáját és a kórházban tehermentesítik az egészségügyi dolgozókat. A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is azt kérik: kerüljék azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsák a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossanak kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon, és telefonon értesítse háziorvosát.

“A kormány az egészségügyi védekezés fenntartása mellett további gazdaságvédelmi és családvédelmi intézkedéseken is dolgozik”

– írták.

Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (68 430) és Pest megyében (45 830) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Hajdú-Bihar (20 858), Borsod-Abaúj-Zemplén megye (20 608) és Győr-Moson-Sopron (20 580). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (8032).

Kapcsolódó cikkek