forrás: pixabay.com

Koronavírus: így állunk a vírus elleni küzdelemmel december 28-án

Koronavírus: így állunk a vírus elleni küzdelemmel december 28-án

Meghalt 151, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 1370 koronavírus-fertőzöttet találtak Magyarországon. Ezt közölte a koronavirus.gov.hu kedden, kiemelve: eddig 6 252 653 embert oltottak be, közülük 5 968 354-en a második, 3 153 470-en pedig már a harmadik adag vakcinát is megkapták.

A kormányzati portálon azt írták, 1 246 689-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Belehalt 38 894 ember, a gyógyultak száma pedig 1 091 017-re emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 116 778. Kórházban 4019 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 374-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 15 775-en vannak, a mintavételek száma 9 119 505.

Kiemelték, az omikron variáns Magyarországon is terjed, ezért továbbra is az oltás beadatására kérik az oltatlanokat és a megerősítő oltás felvételére a négy hónapnál régebben oltottakat.

“A szülők számára folyamatosan nyitva a regisztrációs és az időpontfoglaló honlap az 5-11 éves gyerekek oltásához. Az ünnepek alatt is van lehetőség oltásra időpontfoglalással”

– tették hozzá.

A kiemelt kórházi oltópontokon az ünnepek alatt is van lehetőség akár első, akár megerősítő oltásra, előzetes időpontfoglalással. A portál közölte az oltópontok ünnepek alatti nyitvatartását, ezek szerint december 28-30-án 8-18 óra között, december 31-én, pénteken és január 1-jén, szombaton 8-16 óra között lesznek nyitva. Első oltásra azok foglalhatnak időpontot, akiknek már van érvényes regisztrációjuk. Regisztrálni ezen az oldalon lehet. Az eddigi oltási akciók sikerére és az omikron vírusvariáns magyarországi megjelenésére tekintettel januárban több oltási akció is lesz a kórházi oltópontokon és a járási székhelyek szakrendelőiben, amikor ismét előzetes időpontfoglalás nélkül és helyszíni regisztrációval lehet majd kérni az oltást. Emellett az országos oltási munkacsoport a háziorvosokat is felkéri arra, hogy a rendelési időben végzett oltásokon túl, ők is tartsanak kifejezetten oltási akciónapokat.

A terv szerint januárban minden csütörtök és péntek délután, valamint szombaton lesz oltási akció a kórházi oltópontokon és a járásközponti szakrendelőkben működő oltópontokon. A csütörtöki és pénteki napokon 14-18 óra között, szombaton pedig 10-18 óra között.

A háziorvosok is folytatják az oltást a rendelési időben, és őket emellett arra kérik, hogy legalább egy januári péntek délután és szombaton is oltsanak előzetes bejelentkezés nélkül. Ha a háziorvos vállalja, akkor természetesen nemcsak egy, hanem akár négy alkalommal is tarthat oltási akciót. A háziorvosoknak az országos tisztifőorvos hivatalosan is elrendeli az oltási akciónapokat, így a szombati oltási akciónapokra külön térítésre jogosultak. Közölték, folyamatosan nyitva a regisztráció és az időpontfoglaló az 5-11 éves gyermekek oltásához is. Eddig 58 ezer 5-11 éves gyermeket regisztráltak a szülők oltásra, és 37 ezer gyermek már meg is kapta azt. Az időpontfoglalóba azok a szülők tudnak belépni, akik az elmúlt napokban hiánytalan adatokkal regisztrálták gyermeküket, és regisztrációjukat már érvényesítették. A szülő a házi gyermekorvosnál is jelezheti, hogy szeretné gyermekét beoltatni. Minden 5-11 éves gyermek oltható, ha a szülő kéri. Akut, lázas betegség esetén az oltás ellenjavalt. A második oltás a gyermekeknél is 3 héttel az első oltás után esedékes.

A kórházi oltópontok mellett a vakcinát igénylő házi gyermekorvosok is oltanak.

A kormányzati portál felhívta a figyelmet arra, hogy az egészségügyi intézmények és a tömegközlekedés mellett továbbra is maszkot kell viselni az üzletekben, a bevásárlóközpontokban, a postákon, az ügyfélszolgálatokon, a színházakban, a mozikban, a múzeumokban és sportrendezvényeken. A beltéri kulturális és egyéb rendezvényeken, az edzőtermekben, az uszodákban, a fürdőkben, valamint a vendéglátóhelyeken pedig az ott dolgozóknak kötelező a maszkhasználat. Az átoltottság növeléséért a munkáltatók előírhatják az oltást dolgozóiknak. Az állami szférában elvárt az oltás felvétele, az önkormányzatoknál a kérdésben a polgármesterek dönthetnek.

A dolgozóiknak oltást előíró vállalatok a megyei oltási munkacsoportoktól is kérhetnek vakcinát, ez esetben az üzemorvosok is beadhatják az oltást.

A koronavirus.gov.hu oldal térképe szerint eddig Budapesten (210 032) és Pest megyében (168 406) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (77 057), Hajdú-Bihar (68 433), Bács-Kiskun (66 792), Szabolcs-Szatmár-Bereg (63 859) és Győr-Moson-Sopron megye (62 544). A fertőzésben legkevésbé érintett megye továbbra is Tolna (26 321).

Kapcsolódó cikkek