Egy kisfiú megkapja a német-amerikai fejlesztésû Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina gyerekek oltására alkalmas változatát a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban Székesfehérváron 2021. december 15-én., fotó: Vasvári Tamás/MTI

Továbbra is várják a gyerekeket az oltópontokon

Továbbra is várják a gyerekeket az oltópontokon

Folyamatosan nyitva a regisztrációs és az időpontfoglaló honlap az 5-11 éves gyermekek oltásához. Erre hívta fel a figyelmet a koronavirus.gov.hu kedden.
Magyarországon tavaly december 15-én kezdődött a gyermekek oltása, 77 kórházban működik kifejezetten nekik kialakított oltópont.

Kórházi oltópontra előzetes internetes regisztráció és időpontfoglalás után lehet vinni a gyermeket.

“A szülők számára folyamatosan nyitva van a regisztrációs és az időpontfoglaló honlap. Az időpontfoglalóba azok a szülők tudnak belépni, akik hiánytalan adatokkal regisztrálták gyermeküket és regisztrációjukat már érvényesítették”

– írták.

A gyermekeket ezen az oldalon lehet regisztrálni az oltásra. Felhívták a figyelmet arra, hogy a szülők a gyermek adataival és eddig a regisztrációnál még nem használt emailcímmel rögzíthetik a gyerekeket, egy emailcímről egyet. Arra kérték a szülőket, hogy pontosan adják meg a gyermek adatait és az elérhetőségeket. Kiemelték, csak az ötödik életévet betöltött gyermek regisztrálható érvényesen. Tudatták azt is, hogy a regisztráció érvényesítése, a megadott adatok hitelességének ellenőrzése 1-3 napot vehet igénybe. Az internetes időpontfoglalóban csak az érvényesen regisztrált szülők tudnak időpontot foglalni.

Az időpontfoglalóba a már regisztrált gyermek TAJ-számával és születési dátumával tudnak belépni a szülők, majd kiválaszthatják a legmegfelelőbb időpontot és kórházi oltópontot.

“Az 5-11 évesek esetében természetesen a vakcina nem választható, az időpontfoglaló kizárólag a gyermekoltáshoz használható Pfizer-Biontech-vakcinát ajánlja fel”

– jegyezték meg.

A kormányzati honlapon felhívták a figyelmet arra, hogy a szülő a házi gyermekorvosnál is jelezheti, hogy szeretné gyermekét beoltatni. Kiemelték, hogy a házi gyermekorvosoknak kiadott szakmai ajánlás szerint az oltást először a krónikus betegségben szenvedő – például szervtranszplantált, daganatos beteg, krónikus veseelégtelen, cukorbeteg, malnutrícióban (alultápláltságban) szenvedő, autoimmun beteg vagy egyéb krónikus betegség miatt kiemelt kockázati csoportba tartozó -, gyermekek számára kell biztosítani, akiket a szüleik be akarnak oltatni.

Ha ilyen gyermek a praxisban nincs, vagy nem kívánja – nem jelzi a háziorvosnak – a szülő a krónikus beteg gyermek oltását, akkor az oltóanyag várakozás nélkül beadható egészséges gyermeknek is.

“Minden 5-11 éves gyermek oltható, ha a szülő kéri és az oltásnak nincs ellenjavallata. Akut, lázas betegség esetén az oltás ellenjavalt. A második oltás a gyermekeknél is 3 héttel esedékes az első oltás után”

– közölték.

Az oltást jelentősen felgyorsítja, ha a szülő magával viszi a kinyomtatott, kitöltött és aláírt szülői hozzájáruló nyilatkozatot, amely letölthető a koronavirus.gov.hu oldalról. A kormányzati honlapon tudatták azt is, hogy 2021 decemberében 138 000 adag – 69 000 gyermek oltásához elég – vakcina érkezett, januárban pedig még 150 000 adag érkezése várható.

Kapcsolódó cikkek