Szlávik János infektológus fõorvos az elsõ Pfizer és a BioNTech koronavírus elleni oltóanyagával a Dél-pesti Centrumkórházban 2020. december 26-án, fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Koronavírus: így állunk a vírus elleni küzdelemmel december 7-én

Koronavírus: így állunk a vírus elleni küzdelemmel december 7-én

Meghalt 224, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 4311 koronavírus-fertőzöttet találtak Magyarországon. Ezt közölte a koronavirus.gov.hu kedden, kiemelve: eddig 6 162 758 embert oltottak be, közülük 5 870 466-an a második, 2 790 263-an pedig már a harmadik adag vakcinát is megkapták.

A kormányzati portálon azt írták, hogy 1 161 879-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Meghalt 35 835 ember, a gyógyultak száma 938 836-ra emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 187 208. Kórházban 7568 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 618-an vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 45 198-an vannak, a mintavételek száma 8 679 620.

Az oltási akcióban eddig 1 170 000-en vették fel oltást, közülük 956 000-en már a megerősítő, harmadikat is megkapták, és 138 000 eddig oltatlan döntött úgy, hogy felveszi az első oltást.

A sikerre tekintettel a kormány még egy héttel meghosszabbította az oltási akciót, így december 12-ig (vasárnapig) továbbra is akár előzetes időpontfoglalás nélkül lehet az oltópontokra menni, 7 óra és 19 óra között. A kórházak vasárnapig megemelt oltási kapacitással várják az érkezőket, akár az első, akár az elmaradt második vagy a megerősítő, harmadik oltásra. Az oltatlanok előzetes regisztráció nélkül is érkezhetnek az oltópontra, ez esetben regisztrációjukat a helyszínen végzik el.

“Azokat, akik időpontfoglalás nélkül érkeznek, érkezési sorrendben fogják beoltani. Aki előzetesen regisztrált és foglalt az interneten időpontot, elkerülheti a várakozást”

– áll a közleményben.

Emlékeztettek, az Európai Gyógyszerügynökség a múlt héten engedélyezte az 5-11 évesek oltását is a Pfizer-vakcinával.

Az oltási munkacsoport megkezdte az 5-11 éves gyerekek oltásának előkészítését, a szükséges vakcinák várhatóan december 13-án érkeznek.

Hozzátették, a gyerekek oltását a gyerekoltásokra kijelölt kórházi oltópontokon és igény esetén a házigyermekorvosoknál tervezik.

“Az előkészületek tartanak, a terveket ezen a héten véglegesítik, és a tudnivalókról időben tájékoztatjuk a szülőket”

– írták.

A kormányzati tájékoztatóban emlékeztettek, maszkot kell viselni az egészségügyi intézmények és a tömegközlekedés mellett az üzletekben, a bevásárlóközpontokban, a postákon, az ügyfélszolgálatokon, a színházakban, a mozikban, a múzeumokban és sportrendezvényeken; a beltéri kulturális és egyéb rendezvényeken, az edzőtermekben, az uszodákban, a fürdőkben. A vendéglátóhelyeken pedig az ott dolgozóknak kötelező a maszkhasználat. Hozzátették, a bölcsődékben, az óvodákban, az iskolákban az igazgatók, a felsőoktatási intézményekben a rektorok, az egyéb munkahelyeken a munkáltatók határozhatják meg a maszkviselés szabályait. Az egészségügyi dolgozók és a betegek védelméért, valamint a betegellátás zavartalanságáért az egészségügyi dolgozóknak kötelező a megerősítő, harmadik oltás.

Jelezték, az átoltottság növeléséért a munkáltatók előírhatják az oltás felvételét dolgozóiknak.

Az állami szférában elvárt az oltás felvétele, az önkormányzatoknál a kérdésben a polgármesterek dönthetnek. A dolgozóiknak oltást előíró vállalatok a megyei oltási munkacsoportoktól is kérhetnek vakcinát, ez esetben üzemorvosok is végezhetik az oltást. Felhívták a figyelmet arra, hogy aki még nem regisztrált védőoltásra, megteheti ezen a honlapon. Regisztráció után a háziorvosnál és az interneten is lehet időpontot foglalni ide kattintva.

“Az időpontfoglalóban minden érvényes regisztrációval rendelkező foglalhat oltásra időpontot az első, az elmaradt második és a harmadik oltásra is”

– olvasható a közleményben.

A koronavirus.gov.hu oldal térképe szerint eddig Budapesten (197 974) és Pest megyében (157 755) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (72 168), Hajdú-Bihar (63 918), Bács-Kiskun (61 983) és Győr-Moson-Sopron megye (58 153). A fertőzésben legkevésbé érintett megye továbbra is Tolna (24 276).

Kapcsolódó cikkek