Egy nõ megkapja a Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcinája harmadik, emlékeztetõ adagját a gyöngyösi Bugát Pál Kórház oltópontján 2021. november 26-án, fotó: Komka Péter/MTI

Koronavírus: így állunk a vírus elleni küzdelemmel december 6-án

Koronavírus: így állunk a vírus elleni küzdelemmel december 6-án

Meghalt 489, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 22 699 koronavírus-fertőzöttet találtak Magyarországon. Ezt közölte hétvégi összesítőjében a koronavirus.gov.hu hétfőn, kiemelve: eddig 6 159 926 embert oltottak be, közülük 5 867 068-an a második, 2 765 500-an pedig már a harmadik adag vakcinát is megkapták.

A kormányzati portálon azt írták, 1 157 568-ra nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Meghalt 35 611 ember, a gyógyultak száma 932 204-re emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 189 753. Kórházban 7440 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 586-an vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 48 217-en vannak, a mintavételek száma 8 666 739. Az oltási akcióban eddig összesen 1 139 000-en vették fel oltást, közülük 931 000-en már a megerősítő, harmadikat is megkapták, és 135 000 eddig oltatlan döntött úgy, hogy felveszi az első oltást.

A sikerre tekintettel a kormány még egy héttel meghosszabbította az oltási akciót, így december 12-ig (vasárnapig) továbbra is akár előzetes időpontfoglalás nélkül lehet menni az oltópontokra 7 óra és 19 óra között.

A kórházak vasárnapig megemelt oltási kapacitással várják az érkezőket, akár az első, akár az elmaradt második vagy a megerősítő, harmadik oltásra. Az oltatlanok előzetes regisztráció nélkül is érkezhetnek az oltópontra, ez esetben regisztrációjukat a helyszínen végzik el. Akik időpontfoglalás nélkül érkeznek, azokat érkezési sorrendben fogják beoltani.

“Aki előzetesen regisztrált és foglalt az interneten időpontot, az elkerülheti a várakozást”

– áll a közleményben.

Felidézték: az Európai Gyógyszerügynökség a múlt héten engedélyezte az 5-11 évesek oltását is a Pfizer-vakcinával. Az oltási munkacsoport megkezdte az 5-11 éves gyerekek oltásának előkészítését, a szükséges vakcinák várhatóan december 13-án érkeznek. Hozzátették: a gyerekek oltását a gyerekoltásokra kijelölt kórházi oltópontokon és igény esetén a házigyermekorvosoknál tervezik.

“Az előkészületek tartanak, a terveket ezen a héten véglegesítik, és a tudnivalókról időben tájékoztatjuk a szülőket”

– írták.

A kormányzati tájékoztatóban emlékeztettek: maszkot kell viselni az egészségügyi intézmények és a tömegközlekedés mellett az üzletekben, a bevásárlóközpontokban, a postákon, az ügyfélszolgálatokon, a színházakban, a mozikban, a múzeumokban és sportrendezvényeken; a beltéri kulturális és egyéb rendezvényeken, az edzőtermekben, az uszodákban, a fürdőkben, valamint a vendéglátóüzletekben pedig az ott dolgozóknak kötelező a maszkhasználat. Hozzátették, a bölcsődékben, az óvodákban, az iskolákban az igazgatók és a felsőoktatási intézményekben a rektorok, az egyéb munkahelyeken a munkáltatók határozhatják meg a maszkviselés szabályait. Az egészségügyi dolgozók és a betegek védelme, valamint a betegellátás zavartalansága érdekében az egészségügyi dolgozók számára kötelező a megerősítő, harmadik oltás.

Jelezték, az átoltottság növelése érdekében a munkáltatók előírhatják az oltás felvételét dolgozóiknak.

Az állami szférában elvárt az oltás felvétele, az önkormányzatoknál a kérdésben a polgármesterek dönthetnek. A dolgozóiknak oltást előíró vállalatok a megyei oltási munkacsoportoktól is kérhetnek vakcinát, ez esetben üzemorvosok is végezhetik az oltást. Felhívták a figyelmet arra, hogy aki még nem regisztrált védőoltásra, az megteheti ezen a honlapon. Regisztráció után a háziorvosnál és az interneten is lehet időpontot foglalni ezen a honlapon. Az időpontfoglalóban minden érvényes regisztrációval rendelkező tud oltásra időpontot foglalni az első, az elmaradt második és a harmadik oltásra is – olvasható a közleményben.

A koronavirus.gov.hu oldal térképe szerint eddig Budapesten (197 351) és Pest megyében (157 164) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet.

Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (72 040), Hajdú-Bihar (63 717), Bács-Kiskun (61 662) és Győr-Moson-Sopron megye (57 995). A fertőzésben legkevésbé érintett megye továbbra is Tolna, 24 147 fertőzöttel.

Kapcsolódó cikkek