Hornok Margit asszisztens oltáshoz készíti elõ a német-amerikai fejlesztésû Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcinát a békéscsabai Réthy Pál kórházban 2021. november 26-án, fotó: Rosta Tibor/MTI

Koronavírus: így állunk a vírus elleni küzdelemmel február 3-án

Koronavírus: így állunk a vírus elleni küzdelemmel február 3-án

Magyarországon a beoltottak száma 6 366 402, közülük 6 107 843-an a második, 3 700 305-en pedig már a megerősítő, harmadik oltást is megkapták. 17 894 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta 1 600 411-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Meghalt 88, többségében idős, krónikus beteg, így a halálos áldozatok száma 41 636-ra emelkedett. Ezt közölte a koronavirus.gov.hu csütörtökön.

A kormányzati portálon azt írták, a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 330 876, az aktív fertőzöttek száma 227 899-re emelkedett. Kórházban 4451 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 163-an vannak lélegeztetőgépen. Hangsúlyozták, hogy a fertőzések 94 százalékát már az omikron okozza.

Jelezték, hogy a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hosszabb ideig, két oltással május 1-ig érvényesek lesznek az oltási igazolványok, igazodva az európai uniós országok gyakorlatához.

A miniszter elmondta, sem Brüsszel, sem a többi uniós ország nem szigorított a korábbi szabályokon az omikron variáns megjelenése miatt, a kormány pedig nem akarja, hogy a magyarokra hátrányosabb szabályok vonatkozzanak, mint más uniós polgárokra. Gulyás Gergely beszámolt arról is, hogy a virológusok többsége szerint az ötödik hullám csúcsán jár Magyarország, és amilyen gyorsan felfutott a fertőzésszám, olyan sebességgel várható a csökkenése is. A vírus az ötödik hullámban lényegesen gyorsabban terjed, mint korábban, de sem a kórházban kezeltek száma, sem az elhunytaké nem közelíti meg a megelőző hullámokét – írták a közleményben.

Hangsúlyozták, hogy februárban is lesz minden csütörtökön, pénteken, és szombaton oltási akció a kórházi oltópontokon.

Kiemelten várják az oltatlanokat és azokat is, akik már négy hónapnál régebben kapták meg korábbi oltásukat. A harmadik oltás felvételével ismét 80-90 százalékosra emelhető a védettség. A központi oltópontokon továbbra is öt vakcina közül lehet választani. Emellett a háziorvosok is tartanak oltási akciókat. A kormányzati portál közölte, a negyedik oltás is már foglalható és kérhető, akár az oltási akciókban is. A negyedik oltás kérhető 18 év felett, ha a harmadik oltás beadása óta már eltelt négy hónap. Az olthatóság megítéléséért az oltóorvos szükség esetén konzultálhat a kezelőorvossal, a háziorvossal.

“Az oltóanyag-választás minden esetben az oltóorvos feladata, aki a pácienst ismerve, a szakmai szempontok alapján dönt. Általános ellenjavallata egyik kombinációnak sincs”

– írták.

Kitértek arra, hogy azok az oltatlanok, akik a fertőzésen átestek, várakozási idő nélkül, a betegségből történt felgyógyulásuk után olthatók.

Az 5-11 évesek oltása továbbra is csak előzetes időpontfoglalással lehetséges a kórházi oltópontokon vagy a házi gyermekorvosoknál.

“Már 88 000 gyermeket regisztráltak a szülők, és közülük 82 000-en már fel is vették az oltás”

– írták.

Az egészségügyi intézmények és a tömegközlekedés mellett továbbra is maszkot kell viselni az üzletekben, a bevásárlóközpontokban, a postákon, az ügyfélszolgálatokon, a színházakban, a mozikban, a múzeumokban és a sportrendezvényeken.

A beltéri kulturális és egyéb rendezvényeken, az edzőtermekben, az uszodákban, a fürdőkben, valamint a vendéglátóhelyeken pedig az ott dolgozóknak kötelező a maszkhasználat.

Az átoltottság növeléséért a munkáltatók előírhatják az oltást dolgozóiknak. Az állami szférában elvárt az oltás beadatása, az önkormányzatoknál erről a polgármesterek dönthetnek.

A dolgozóiknak oltást előíró vállalatok a megyei oltási munkacsoportoktól is kérhetnek vakcinát, ez esetben az üzemorvosok is elvégezhetik az oltást.

A koronavirus.gov.hu oldal térképe szerint eddig Budapesten (284 857) és Pest megyében (222 964) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (90 569), Győr-Moson-Sopron (85 192), Hajdú-Bihar (83 562) és Szabolcs-Szatmár (83 339) és Bács-Kiskun megye (81 988). A fertőzéssel legkevésbé érintett megye továbbra is Tolna (33 539). Hatósági házi karanténban 23 192-en vannak, a mintavételek száma 10 161 911.

Kapcsolódó cikkek