forrás: pixabay.com

Koronavírus: így állunk a vírus elleni küzdelemmel december 14-én

Koronavírus: így állunk a vírus elleni küzdelemmel december 14-én

Meghalt 195, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 3575 koronavírus-fertőzöttet találtak Magyarországon. Ezt közölte a koronavirus.gov.hu kedden, kiemelve, eddig 6 192 253 embert oltottak be, közülük 5 900 371-en a második, 3 014 936-an pedig már a harmadik adag vakcinát is megkapták.
A kormányzati portálon azt írták, 1 202 514-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma.

Meghalt 37 079 ember, a gyógyultak száma 996 517-re emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 168 918. Kórházban 6507 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 563-an vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 40 518-an vannak, a mintavételek száma 8 868 961. Kiemelték, Magyarországon is megjelent az omikron vírusvariáns. Közölték azt is, hogy az 5-11 éves gyermekek oltása országosan szerdán kezdődik; kedd reggel megérkezett a Pfizer első gyermekvakcina-szállítmánya, amelyből 69 000 5-11 éves gyermek oltása kezdődhet meg.

“A szülők az internetes időpontfoglalón keresztül a kórházi oltópontokon vagy a házi gyermekorvosnál kérhetik gyermekük oltását”

– tették hozzá.

Felhívták a figyelmet, hogy az időpontfoglalóba azok a szülők tudnak belépni, akik az elmúlt napokban hiánytalan adatokkal regisztrálták gyermeküket és regisztrációjukat már érvényesítették.

“Minden 5-11 éves gyermek oltható, ha a szülő kéri, és az oltásnak nincs ellenjavallata. Akut, lázas betegség esetén az oltás ellenjavalt”

– jelezték.

A kórházi oltópontok mellett a vakcinát igénylő házi gyermekorvosoknál is lesz oltás. A házi gyermekorvosok és vegyes praxisok az általuk leadott igény szerint kapnak majd vakcinát. Mindenkinek javasolt a megerősítő, harmadik oltás, aki négy hónapnál régebben kapta meg előző oltását. A megerősítő oltással a védettség újra 80-90 százalékra emelhető. Emlékeztettek, hogy a háromhetes oltási akció lezárult, a kórházi oltópontok ismét normál menetrendben oltanak. Aki szeretné beoltatni magát, ezen a honlapon foglalhat időpontot akkor, ha már rendelkezik érvényes regisztrációval, vagy a háziorvosától is kérheti az oltás beadását.

“További oltási akciók is várhatóak a közeljövőben, ezekről hamarosan tájékoztatást adnak”

– fűzték hozzá.

A kormányzati tájékoztatóban emlékeztettek, maszkot kell viselni az egészségügyi intézmények és a tömegközlekedés mellett az üzletekben, a bevásárlóközpontokban, a postákon, az ügyfélszolgálatokon, a színházakban, a mozikban, a múzeumokban és a sportrendezvényeken; a beltéri kulturális és egyéb rendezvényeken, az edzőtermekben, az uszodákban, a fürdőkben.

A vendéglátóhelyeken pedig az ott dolgozóknak kötelező a maszkhasználat. Jelezték, az átoltottság növeléséért a munkáltatók előírhatják az oltás felvételét dolgozóiknak. Az állami szférában elvárt az oltás felvétele, az önkormányzatoknál a kérdésben a polgármesterek dönthetnek. A dolgozóiknak oltást előíró vállalatok a megyei oltási munkacsoportoktól is kérhetnek vakcinát, ez esetben üzemorvosok is végezhetik az oltást.

A koronavirus.gov.hu oldal térképe szerint eddig Budapesten (203 262) és Pest megyében (162 614) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet.

Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (74 533), Hajdú-Bihar (66 224), Bács-Kiskun (64 424), Szabolcs-Szatmár-Bereg (60 399) és Győr-Moson-Sopron megye (60 319)). A fertőzésben legkevésbé érintett megye továbbra is Tolna (25 273).

Kapcsolódó cikkek