illusztráció, forrás: Pixabay.com

Koronavírus: így állunk a vírus elleni küzdelemmel március 3-án

Koronavírus: így állunk a vírus elleni küzdelemmel március 3-án

Magyarországon a beoltottak száma 6 395 509, közülük 6 171 552-en a második, 3 813 406-an pedig már a megerősítő, harmadik oltást is megkapták. 3862 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta 1 796 982-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Meghalt 77, többségében idős, krónikus beteg, amivel a halálos áldozatok száma 44 211-re emelkedett. Ezt közölte a koronavirus.gov.hu csütörtökön.

A kormányzati portálon azt írták, a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 610 315, az aktív fertőzöttek száma 142 456-ra csökkent. Kórházban 3120 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 126-an vannak lélegeztetőgépen. Hozzátették, az ország a járvány ötödik hullámának leszálló ágában van, csökken a fertőzöttek és a kórházi betegek száma.

“Az oltásra folyamatosan lehet időpontot foglalni, valamint ezúttal is és egész márciusban lesz csütörtök délután, pénteken és szombaton oltási akció a kórházi oltópontokon”

– jelezték.

Az oltásra kiemelten várják az oltatlanokat és azokat, akik már négy hónapnál régebben kapták meg a korábbi oltásukat. A megerősítő oltás mindenkinek javasolt, aki négy hónapnál régebben kapta meg az előző oltását. A harmadik oltás felvételével ismét 80-90 százalékosra emelhető a védettség. A központi oltópontokon továbbra is öt vakcina közül lehet választani, emellett a háziorvosok is folytatják az oltásokat.

Azok az oltatlanok, akik átestek a fertőzésen, a felgyógyulásuk után várakozási idő nélkül olthatók.

A negyedik oltás is foglalható és kérhető már, akár az oltási akciókban is. A negyedik oltás kérhető 18 év felett, ha a harmadik oltás beadása óta már eltelt négy hónap.
Az olthatóság megítéléséért az oltóorvos szükség esetén konzultálhat a kezelőorvossal, a háziorvossal.

“Az oltóanyag-választás minden esetben az oltóorvos feladata, aki a pácienst ismerve, szakmai szempontok alapján dönt. Általános ellenjavallata egyik kombinációnak sincs”

– írták.

Az 5-11 évesek oltása továbbra is csak előzetes időpontfoglalással lehetséges a kórházi oltópontokon vagy a házi gyermekorvosoknál. Emlékeztettek, május elsejétől alakul át a védettségi igazolvány oltási igazolvánnyá. Azok a védettségi igazolványok, amelyeket fertőzésen átesettség alapján állítottak ki, május elsején veszítik el az érvényességüket.

“Az oltási alapon jelenleg érvényes védettségi igazolványok automatikusan érvényesek maradnak májustól, ha a tulajdonosuk az előző oltástól számított hat hónapon belül felvette a második, illetve a harmadik oltását is”

– tették hozzá.

Az egészségügyi intézmények és a tömegközlekedés mellett továbbra is maszkot kell viselni az üzletekben, a bevásárlóközpontokban, a postákon, az ügyfélszolgálatokon, a színházakban, a mozikban, a múzeumokban és a sportrendezvényeken. A beltéri kulturális és egyéb rendezvényeken, az edzőtermekben, az uszodákban, a fürdőkben, a vendéglátóhelyeken pedig az ott dolgozóknak kötelező a maszkhasználat. A munkáltatók előírhatják az oltást dolgozóiknak az átoltottság növeléséért. Az állami szférában elvárt az oltás felvétele, az önkormányzatoknál erről a polgármesterek dönthetnek.

A dolgozóiknak oltást előíró vállalatok a megyei oltási munkacsoportoktól is kérhetnek vakcinát, ebben az esetben az üzemorvosok is beadhatják az oltást.

A koronavirus.gov.hu oldal térképe szerint eddig Budapesten (313 373) és Pest megyében (245 281) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (104 774), Szabolcs-Szatmár-Bereg (97 090), Győr-Moson-Sopron (96 620), Hajdú-Bihar (94 877) és Bács-Kiskun megye (91 037). A fertőzéssel legkevésbé érintett megye továbbra is Tolna (38 207) Hatósági házi karanténban 9 646-an vannak, a mintavételek száma 10 818 978.

Kapcsolódó cikkek