forrás: Pixabay.com

Koronavírus: így állunk a vírus elleni küzdelemmel december 10-én

Koronavírus: így állunk a vírus elleni küzdelemmel december 10-én

Meghalt 166, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 6884 koronavírus-fertőzöttet találtak Magyarországon. Ezt közölte a koronavirus.gov.hu pénteken, kiemelve: eddig 6 176 567 embert oltottak be, közülük 5 883 873-an a második, 2 906 959-en pedig már a harmadik adag vakcinát is megkapták.

A kormányzati portálon azt írták, 1 182 922-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Meghalt 36 429 ember, a gyógyultak száma 968 897-re emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 177 596. Kórházban 6939 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 573-an vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 55 544-en vannak, a mintavételek száma 8 768 881. Az oltási akcióban – amely december 12-éig (vasárnapig) tart – eddig 1 millió 314 ezren vettek fel oltást. A kórházak vasárnapig emelt kapacitással várják az érkezőket akár az első, akár az elmaradt második vagy a megerősítő, harmadik oltásra. Az oltatlanok előzetes regisztráció nélkül is érkezhetnek az oltópontra, ez esetben regisztrációjukat a helyszínen végzik el. Azokat, akik időpontfoglalás nélkül érkeznek, érkezési sorrendben fogják beoltani. Aki előzetesen regisztrált és foglalt az interneten időpontot, elkerülheti a várakozást – áll a közleményben.

Hangsúlyozták, hogy mindenkinek javasolt a megerősítő, harmadik oltás, aki négy hónapnál régebben kapta meg előző oltását. A megerősítő oltással a védettség újra 80-90 százalékra emelhető – fűzték hozzá, majd azt is közölték, hogy hamarosan megnyílik az időpontfoglaló az 5-11 éves gyermekek oltásához is.

Felhívták a szülők figyelmét, hogy érdemes minél előbb regisztrálni a gyermeket ezen a honlapon, mert csak az érvényes regisztrációval rendelkező szülők fognak tudni időpontot foglalni a gyermeknek. A szülők a gyermek adataival és eddig a regisztrációnál még nem használt e-mail-címmel regisztrálhatják a gyermeket. Arra kérték a szülőket, hogy a regisztrációnál pontos adatokat adjanak meg. A regisztráció után 1-3 napot tarthat az adatok hitelességének ellenőrzése és érvényesítése.

“Az időpontfoglalóba csak az érvényesített regisztrációval rendelkezők fognak tudni belépni”

– tették hozzá.

“A jövő héten 69 000 gyermek oltására elég vakcina érkezik, az oltás december 15-étől kezdődik az erre kijelölt kórházi oltópontokon és a vakcinát igénylő házi gyermekorvosoknál”

– közölték.

A kormányzati tájékoztatóban emlékeztettek, maszkot kell viselni az egészségügyi intézmények és a tömegközlekedés mellett az üzletekben, a bevásárlóközpontokban, a postákon, az ügyfélszolgálatokon, a színházakban, a mozikban, a múzeumokban és sportrendezvényeken; a beltéri kulturális és egyéb rendezvényeken, az edzőtermekben, az uszodákban, a fürdőkben. A vendéglátóhelyeken pedig az ott dolgozóknak kötelező a maszkhasználat. Az átoltottság növeléséért a munkáltatók előírhatják az oltás felvételét dolgozóiknak. Az állami szférában elvárt az oltás felvétele, az önkormányzatoknál a kérdésben a polgármesterek dönthetnek. A dolgozóiknak oltást előíró vállalatok a megyei oltási munkacsoportoktól is kérhetnek vakcinát, ez esetben üzemorvosok is végezhetik az oltást.

Felhívták a figyelmet arra, hogy aki még nem regisztrált védőoltásra, megteheti ezen a honlapon. Regisztráció után a háziorvosnál és az interneten is lehet időpontot foglalni ide kattintva.

A koronavirus.gov.hu oldal térképe szerint eddig Budapesten (200 640) és Pest megyében (160 219) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (73 337), Hajdú-Bihar (65 084), Bács-Kiskun (63 309) és Győr-Moson-Sopron megye (59 322). A fertőzésben legkevésbé érintett megye továbbra is Tolna (24 758).

Kapcsolódó cikkek