forrás: pixabay.com

Koronavírus: így állunk a vírus elleni küzdelemmel február 4-én

Koronavírus: így állunk a vírus elleni küzdelemmel február 4-én

Magyarországon a beoltottak száma 6 369 089, közülük 6 111 632-en a második, 3 712 974-en pedig már a megerősítő, harmadik oltást is megkapták. 16 435 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta 1 616 846-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Meghalt 105, többségében idős, krónikus beteg, így a halálos áldozatok száma 41 741-re emelkedett. Ezt közölte a koronavirus.gov.hu pénteken.

A kormányzati portálon azt írták, a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 347 698, az aktív fertőzöttek száma 227 407-re emelkedett. Kórházban 4588 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 168-an vannak lélegeztetőgépen. Hangsúlyozták, hogy a fertőzések 94 százalékát már a vírus omikron változata okozza. Hozzátették, péntek délután és szombaton is folytatódik az oltási akció a kórházi oltópontokon. Ebben a hónapban is lesz minden csütörtökön, pénteken, és szombaton oltási akció a kórházi oltópontokon. Kiemelten várják az oltatlanokat és azokat is, akik már négy hónapnál régebben kapták meg korábbi oltásukat. A harmadik oltás felvételével ismét 80-90 százalékosra emelhető a védettség.

A központi oltópontokon továbbra is öt vakcina közül lehet választani. Emellett a háziorvosok is tartanak oltási akciókat.

A kormányzati portál közölte, a negyedik oltás is már foglalható és kérhető, akár az oltási akciókban is. A negyedik oltás kérhető 18 év felett, ha a harmadik oltás beadása óta már eltelt négy hónap. Az olthatóság megítéléséért az oltóorvos szükség esetén konzultálhat a kezelőorvossal, a háziorvossal.

“Az oltóanyag-választás minden esetben az oltóorvos feladata, aki a pácienst ismerve, a szakmai szempontok alapján dönt. Általános ellenjavallata egyik kombinációnak sincs”

– írták, majd kitértek arra, hogy azok az oltatlanok, akik a fertőzésen átestek, várakozási idő nélkül, a betegségből történt felgyógyulásuk után olthatók. Az 5-11 évesek oltása továbbra is csak előzetes időpontfoglalással lehetséges a kórházi oltópontokon vagy a házi gyermekorvosoknál. Már 88 000 gyermeket regisztráltak a szülők, és közülük 82 000-en már fel is vették az oltás.

Emlékeztettek, a kormány csütörtökön bejelentette, hogy hosszabb ideig, két oltással május 1-jéig érvényesek lesznek az oltási igazolványok, igazodva az európai uniós országok gyakorlatához.

Az egészségügyi intézmények és a tömegközlekedés mellett továbbra is maszkot kell viselni az üzletekben, a bevásárlóközpontokban, a postákon, az ügyfélszolgálatokon, a színházakban, a mozikban, a múzeumokban és a sportrendezvényeken. A beltéri kulturális és egyéb rendezvényeken, az edzőtermekben, az uszodákban, a fürdőkben, valamint a vendéglátóhelyeken pedig az ott dolgozóknak kötelező a maszkhasználat. Az átoltottság növeléséért a munkáltatók előírhatják az oltást dolgozóiknak. Az állami szférában elvárt az oltás beadatása, az önkormányzatoknál erről a polgármesterek dönthetnek.

A dolgozóiknak oltást előíró vállalatok a megyei oltási munkacsoportoktól is kérhetnek vakcinát, ez esetben az üzemorvosok is elvégezhetik az oltást.

A koronavirus.gov.hu oldal térképe szerint eddig Budapesten (287 156) és Pest megyében (224 931) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (91 571), Győr-Moson-Sopron (86 244), Hajdú-Bihar (84 504) és Szabolcs-Szatmár (84 429) és Bács-Kiskun megye (82 733). A fertőzéssel legkevésbé érintett megye továbbra is Tolna (33 945). Hatósági házi karanténban 25 718-an vannak, a mintavételek száma 10 207 444.

Kapcsolódó cikkek