LMP: a Fidesz sunnyog az akkumulátorgyárak ügyében

LMP: a Fidesz sunnyog az akkumulátorgyárak ügyében

Fidesz "sunnyog" és az EU-ra sem számíthatunk az akkumulátorgyárak ügyében. Erről beszélt Tetlák Örs, az LMP országos elnökségének tagja a párt Facebook-oldalán közvetített sajtótájékoztatón vasárnap.
Az ellenzéki politikus szerint az Európai Bizottság és a magyar kormány nem rúgja fel azt a stratégiai szövetségét, melynek lényege, hogy Magyarország globális nagyvállalatok hulladéklerakója és összeszerelő üzeme.

A bizottság a napokban azt állapította meg, hogy a magyar kormány 90 millió eurós állami támogatásával, amelyet a gödi Samsung gyárnak nyújtott, nincs semmi probléma. Ebből a döntésből kiderül, hogy az “akkumulátorgyarmatosítás” elleni küzdelemben “sem a magyar kormányra, sem az unió bürokratáira nem számíthatunk”. Az Európai Bizottságnak “tökéletesen” megfelel, ha a magyar kormány adófizetői pénzből támogatja a magyar termőföldek szennyezését, elvételét, a vizek mérgezését, olyan gyárakat, amelyek az életminőséget lényegesen rontó környezeti terhelést jelentenek – tette hozzá. Kifejtette, az EU nem változtatni akar a magyar kormány gazdaságpolitikáján, hanem “kifejezetten” támogatja. Vannak ugyan jogállami “keménykedések”, de a lényeg sosem változik: a bizottság a multinacionális vállatok és lobbicsoportjaik érdekeit képviseli és ezért támogatja a magyar kormány gazdaságpolitikáját, amely viszont kiszolgálja a centrumországok nagyvállalatait, például a német autógyárakat és a távol-keleti akkumulátorgyártókat – vélekedett.

“Nem véletlen, hogy a Shell, a British Petrol, az Exxon Mobile és más foszilis megoldásokban érdekelt multinacionális körök az elmúlt években 250 millió eurót költöttek az EU intézményeiben a szigorú klímacélok elleni lobbizásra. De idehaza is kormányzati hátszéllel működik az akkumulátorlobbi, és általában célt is érnek, mint most a gödi Samsung gyár ügyében”

– mutatott rá az ellenzéki politikus.

“Mivel sem az EU-ra, sem a magyar kormányra nem számíthatunk a gyarmatosítás elleni küzdelemben, ezért nekünk kell tovább küzdenünk Magyarország, a gyermekeink jövőjéért”

– mondta az LMP politikusa.

A Fidesz “sunnyog”, a parlamenti bizottságban nem jelennek meg, helyette “alákérdezős” beszélgetésekben hangoztatják a profitérdekeknek megfelelő érveket. Ezért várják a hazai zöldek, hogy a Nemzeti Választási Bizottság átengedje az LMP országos népszavazási kérdését, és ezért szerveznek tüntetést március 20-án Győrben a Győrszentivánban tervezett akkumulátorgyár ellen – mondta Tetlák Örs.

Kapcsolódó cikkek