Megtámadták a debreceni akkumulátorgyár környezethasználati engedélyét

Megtámadták a debreceni akkumulátorgyár környezethasználati engedélyét

A Védegylet és az LMP megtámadta a Debrecenbe tervezett CALT-akkumulátorgyár környezethasználati engedélyét a Debreceni Törvényszéken. A hírt Tetlák Örs, az LMP országos elnökségének tagja, Érd alpolgármestere és Újszászi Györgyi, a Védegylet főtitkára jelentette be vasárnap Budapesten tartott - online is közvetített - sajtótájékoztatóján.

Tetlák Örs közölte: azért támadták meg a debreceni akkumulátorgyár létesítéséhez kiadott környezethasználati engedélyt, mert álláspontjuk szerint azt a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatalnak el kellett volna utasítania. Az engedély, amely ellen többtucat kifogást emelt a két szervezet, egyebek mellett nem tartalmazza a gyár környezeti kibocsátásainak hatásait.

“Téves és hiányos például a vízfelhasználás hatásainak vizsgálata, a hatóság elmulasztotta a teljes beruházás hatásainak vizsgálatát”

– mondta az ellenzéki politikus.

Tetlák Örs hangsúlyozta, hogy az LMP minden politikai és jogi eszközzel azon lesz, hogy a debreceni “giga-akkumulátorgyár” ne épülhessen meg, ne valósulhasson meg Orbán Viktor lázálma, amely szerint Magyarországot akkumulátorgyarmattá teszi. A kormány a lakosság tájékoztatása nélkül, a helyiek kifejezett tiltakozása ellenére is súlyos környezetterheléssel, adott esetben szennyezéssel, óriási energia- és vízigénnyel működő akkumulátorgyárakat telepít országszerte – hangoztatta, majd a zöld fordulat megvalósításának fontosságát hangsúlyozta.

Újszászi Györgyi elmondta, hogy az akkumulátorgyár építése miatt aggódó debreceni és mikepércsi lakosok keresték meg egyesületüket.

Hozzátette, környezetvédelmi joggal foglalkozó egyesülettel nézték át a kormányhivatal engedélyét, amelyben “nagyon sok ponton” találtak hiányosságokat. A Védegylet főtitkára közölte: keresetlevélben támadták meg a hivatal határozatát és annak megsemmisítését kérték a bíróságtól. Továbbá azt is kérték, a törvényszék tegye lehetővé, hogy igazságügyi szakértő, környezetvédelmi szakember vizsgálja a beruházó által benyújtott dokumentumokat – fűzte hozzá.
Újszászi Györgyi annak vizsgálatát is sürgette, hogy a felszín alatti vízkészletek csökkenése károsíthatja-e a védett természeti területeket.

“Muszáj megállítani ezt a beruházást minden lehetőséggel, ami rendelkezésünkre áll”

– jelentette ki.

Kapcsolódó cikkek