készítette: Lehet Más a Politika

LMP: a kiemelt beruházásokról szóló törvényt el kell törölni

LMP: a kiemelt beruházásokról szóló törvényt el kell törölni

Az LMP minden eszközt megragad annak érdekében, hogy harcoljon a kiemelt beruházásokról szóló törvény ellen. Ezt mondta az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese pénteki budapesti sajtótájékoztatóján

Kanász-Nagy Máté közölte, hogy a napokban jelent meg az a kormányhatározat, amely szerint a kormány vállalta, hogy a Rákosrendezőre tervezett projektet kiemelt beruházássá nyilvánítja. A döntés olyan jogi kiskapukat nyit a beruházóknak, amelyek egyáltalán nem szolgálják sem az ott lakók, sem a természetvédelem érdekeit, valamint teljesen elveszi az önkormányzatoktól azt a lehetőséget, hogy beleszólhassanak a beruházás megvalósulásába – hívta fel a figyelmet.

Kanász-Nagy Máté kiemelte, hogy az LMP régóta harcol a kiemelt beruházásokról szóló szabályozás ellen, mert szerintük ez a “törvénytelenség törvénye”, ez lett “a kormány kedvenc játékszere”, hiszen minden nagy beruházásnál ehhez a jogi eszközhöz folyamodik.

Az LMP ezért minden eszközt megragad annak érdekében, hogy ezt a törvényt eltöröljék, például országos népszavazási kezdeményezést nyújtott be, amelyet az NVB csütörtökön jóvá is hagyott – mondta el a politikus. Hozzátette, hogy a fővárosi önkormányzatnak is komoly lehetőségei lennének, ezért az LMP felszólítja a főváros vezetését, hogy ne kössön semmilyen megállapodást, paktumot a kormánnyal, amennyiben kiemelt beruházásról van szó.

Az LMP szerint a kormány “fordítva ül a lovon”, hiszen először a célokat kellene kijelölni, majd megállapodni a kerületekkel és a fővárossal, és csak mindezek után kellene a befektetőt megtalálni.

Kapcsolódó cikkek