Az utolsó simításokat végzik a birkózók

Az utolsó simításokat végzik a birkózók

A szabadfogású és a női válogatott is Mátraházán végzi a felkészülés utolsó szakaszát a jövő szombaton kezdődő budapesti birkózó-világbajnokságra, melyen mindkét szakágban eredményes szereplést várnak a szakvezetők.

A mátraházi központban nemzetközi edzőtábor zajlik éppen. Kedden a férfiak többek között üzbég, fehérorosz, orosz és kolumbiai birkózók társaságában tréningeztek, s a pörgős, másfélórás edzés végére láthatóan valamennyien “kellemesen” elfáradtak.

Ligeti Dániel (125 kg), az év elején a kötöttfogásúakhoz csatlakozott, ám szezon közben eredeti szakágába visszatért nehézsúlyú a tréninget lezáró sprinteket kihagyta, mivel bokáját fájlalta. Később viszont gyorsan igyekezett mindenkit megnyugtatni, hogy nincs komoly baj, sérülése nem súlyos.

Gulyás István szövetségi kapitány az edzést követően az MTI-nek arról beszélt, hogy több kisebb sérülés is nehezíti a munkát, ami nem jött jókor, összességében viszont bizakodó. Mint mondta, a legutóbbi nagy budapesti vb, a 2013-as egyedüli magyar szabadfogású dobogósa, Veréb István (86 kg) például úgy 90 százalékos állapotban van jelenleg, a combjával akadnak kisebb problémák, ám bízik benne, hogy a hátralévő másfél hétben jól sikerül a formába hozása. Maga az érintett annyit jegyzett meg, hogy van, amikor jobban, van, amikor rosszabbul sikerül egy-egy edzés, a formáját egy hete jónak, ezen a héten kicsit visszafogottabbnak érzi, de a jövő szombati rajtra rendben lesz, s érmet szeretne nyerni hazai közönség előtt.

A csapat legjobbjai közül az idei Eb-n bronzérmes Nagy Mihályt (79 kg) nagyon motiváltnak látja a szakvezető, szerinte az ESMTK versenyzőjét feldobja a hazai vb, s jól fog teljesíteni. Ligeti Dániel a visszaállással küzdött az elmúlt időszakban, kérdés, hogy mennyire sikerült a szabadfogású elemeket visszaépíteni birkózásába. A honosított Olejnik Pavlo lehet az egyik legnagyobb magyar éremesélyes, Gulyás szerint a formája biztató, míg a nagy visszatérő, Hatos Gábor a 92 kilóban két-három mérkőzésre lehet igazán jó.

“Elmondtam a fiúknak, hogy senki se számítson arra, hogy nagyon könnyű sorsolást kap majd, és begyalogolhat az éremig. A csapatban kilenc ember is nyerhet egy-két meccset, az éremhez viszont ennél sokkal több kell, mert nagy lesz a mezőny, úgyhogy kiemelkedő produkció kell a dobogóhoz” – mondta Gulyás István.

Ritter Árpád vezetésével a nők vették át a mátraházi edzőcsarnokot Gulyás Istvánéktól. A magyar csapat legjobbjai egytől egyig ott voltak a szőnyegen, sérülés miatt senki sem hiányzott. Sastin Marianna (62 kg) munkáját – aki az eddigi egyetlen magyar női világbajnoki címet éppen öt éve a Papp László Sportarénában nyerte – férje, Wöller Ákos mellett az örökmozgónak tűnő nyolchónapos kisfia, Olivér is közelről figyelte, már, amikor nem egy lufival, vagy cumisüveggel volt inkább elfoglalva.

A női szakágat az idei évtől irányító Ritter úgy érzi, jó felkészülésen vannak túl, s képesek lehetnek egy éremre, s további egy pontszerző hely megszerzésére tanítványai.

Öt éve remekül sikerült a nőknek a világbajnokság, hiszen Sastin diadala mellett Barka Emese (59 kg) bronzérmes lett. Előbbi ezúttal nem vár magától hasonlóan kiugró eredményt, mint mondta a szülés után nem lehetnek ilyen vérmes reményei, s nagyban függ majd a sorsolástól, hogy meddig jut. Úgy vélte, az ereje megfelelő, inkább a birkózó részben van lemaradása, hiszen az maradt ki a terhessége alatt, majd közvetlenül a szülés után.
Barka helyzete más, ő nem írná alá előre a bronzérmet, szeretne ugyanis előrébb végezni, s úgy érzi jó formában van ehhez.

Mellettük a kapitány a felnőtteknél már korábban Európa-bajnoki érmet nyert Galambos Ramónától (55 kg) és Németh Zsanettől vár jó szereplést, illetve Dénes Mercédesz (53 kg) javuló formájában is bízik.
“A világbajnokságon a nőknél nem lesznek számra hatalmas mezőnyök, ám minden súlycsoport sűrű lesz, mert olyan versenyzőket indítanak, akiktől érmet várnak hazájukban. Mindez azt jelenti, hogy könnyű, bemelegítő meccsre nem nagyon számíthatunk”- jegyezte meg Ritter Árpád.

A budapesti vb-n október 20-án a szabadfogásúakkal kezdődnek meg a versenyek, a nők pedig a harmadik versenynapon, október 22-én mutatkoznak majd be.

Kapcsolódó cikkek