fotó: pixabay.com

Egy magyar már elődöntős

Egy magyar már elődöntős

Ligeti Dániel második meccsén is meggyőző teljesítményt nyújtva magabiztos győzelmet aratott, így bejutott a szabadfogásúak 125 kilogrammos kategóriájának az elődöntőjébe kedden a budapesti birkózó Európa-bajnokságon.
A szombathelyiek nehézsúlyú klasszisa szlovák riválisa elleni tusgyőzelmét követően a németek olimpikonja, Gennadij Cudinovic ellen már nem számíthatott hasonlóan könnyű meccsre.

A mérkőzés elején a szokásosnak mondható tapogatózás nem tartott sokáig, Ligeti még az első percben egy összekapaszkodásból lábsöpréssel kibillentette egyensúlyából riválisát, majd kivette a bal lábát és levitte (2-0). A kétpontos akció megnyugtathatta a magyart, a németnek viszont onnantól mennie kellett előre, amit meg is tett, ám a szünetig nem okozott igazi veszélyt a többszörös Eb-érmes magyarnak. A pihenőt követően ismét a Haladás birkózójának pillanatai következtek, előbb egy szép lábfogásból kivitte a szőnyegről (3-0) Cudinovicot, majd az ötödik percben a német derékra támadásából kifordulva kontrázott és ment mögé (5-0). A meccs addigi képe alapján nehéz volt elképzelni, hogy Cudinovic ledolgozza hátrányát alig egy perc alatt, ugyanakkor egy pillanatra sem adta fel, s Ligetinek többször kifejezetten éles helyzetből kellett kimenekülnie annak érdekében, hogy ne közelítsen hozzá riválisa. Ahogy teltek a másodpercek, Cudinovic egyre fáradtabbnak tűnt, s a hajrában egy indítása után tehetetlenül szemlélte, ahogy Ligeti ismét mögé került (7-0), amivel végleg eldöntötte a találkozót.

“Az első meccs a kötelező győzelem kategóriájába tartozott, és annak ellenére is látványosra sikerült, hogy izgultam egy kicsit előtte. A német tavaly itt olimpiai kvótát szerzett, most is látható volt, hogy milyen technikás, jó birkózó. Nehézsúlyban ritkán van ennyi éles szituáció egy meccsen, de most szerencsére én jöttem ki jól a nehéz helyzetekből”

– nyilatkozta boldogan Ligeti Dániel, aki a londoni és a riói olimpiával ellentétben a tokiói játékokra nem tudott kijutni, s az utóbbi években önmagához képest gyengébben szerepelt.

“Nagyon örülök, hogy novemberben végre megkezdhettük a közös munkát Bánkuti Zsolttal, aminek meglett az eredménye.”

A délelőtti program utolsó magyar érdekeltségű meccsét Kuramagomedov Murad vívja majd az örmény Hrajr Alihanjannal a 74 kilogramm negyeddöntőjében.

Kapcsolódó cikkek